Csíkos torta

Csíkos torta striped cake

 

A csíkos torta elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád!

 

Dóri barátnőmnek szülinapja volt, neki készült ez a minitortácska. A csíkozott burkolatot már kinéztem korábban, volt róla egy videó, amit se meg nem jegyeztem, se meg nem találtam. De sikerült rájönnöm magamtól a nyitjára, szóval nem nehéz, elsőre sikerült.

 

Alapja egy sütés nélküli kekszes massza, kb mint itt, gesztenyemasszából, darált kekszből, margarinból, rum(aromá)ból áll, ha szeretitek, lehet hozzá tenni mazsolát, aszalt gyümölcsöt, maradék szaloncukrot, süti szélét stb. és mindezt annyi folyadékkal (tej, narancslé stb.) kell felönteni, hogy egy jól formázható masszát kapjunk.

A masszát jól összenyomkodjuk, habkártyák vagy akár a kezünk segítségével kis tortaformát készítünk belőle.

 

A burkolat nálam Unidecből van, de készülhet fondantból, marcipánból is. Ne ijedjetek meg, leírni bonyolultabb, mint csinálni!

A felét megszíneztem piros ételfestékkel.

Két hosszabb egyenletes hurkát gyúrtam a piros és fehér részből. 

Ezeket egymás mellé tettem és együtt elkezdtem a két végét ellentétes irányba csavarni.

Közében kettéhajtottam és tovább csavartam a két végét ellentétes irányba.

Pár csavarás után látni fogjátok, hogy az eddig ferdén levő piros-fehér csíkok elkezdenek kiegyenesedni, azaz velünk párhuzamossá válni.

Ha ez megtörtént, akkor enyhén porcukros felületre fektetjük és saját magunkkal (és a csíkokkal) párhuzamosan, azaz fel-le elkezdjük nyújtani. Oldalirányban csak nagyon óvatosan nyújtsunk rajta, hogy ne deformálódjon a mintánk.

Ha kész a megfelelő méret, óvatosan áthelyezzük a tortára és kezünk segítségével az oldalához dolgozzuk. A felesleget levágjuk.

A levágott részeket összegyúrjuk, ebből készülhet a színben abszolút harmonizáló díszítés, de ez a fajta alap szerintem nem igényel sokat. Nálam került egy csík az aljára és a szülinaposnak névre szóló Dóri felirat.

 

További tortaburkolás-próbálkozásaimat itt megnézheted: 

a gumicukorimádó szülinapi tortája

virágos linzertekercs-tekercs torta

pompon torta

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához, ne maradj le egy bejegyzésről sem! 🙂

 

Csíkos torta striped cake

Csíkos torta striped cake

Csíkos torta striped cake