Egy tál dödölle – ennél belőle? :)
Én sokáig azt hittem a dödöllére, hogy az valami gombócfajta, mert az Ablak-Zsiráfban (vagy a Gőgős Gúnár Gedeonban?) volt egy rajz ezzel a gyermekdallal és ott a dödölle határozottan gombóckinézetet öltött 🙂
Pár éve tudtam meg, hogy mi is ez 🙂
Szóval ez a zalai (vagy vasi? :)) konyha laktató paraszti étele, amely azonban Magyarország egész területén ismert, csak éppen más nével. Pl. a palócoknál és a Mátra körül gancának, Szabolcsban cinkének, Baranyában és Somogyban pedig gánicának hívják.
Nagykanizsában, a dödölle „fővárosában” pár éve dödöllefesztivált rendeznek minden év szeptemberében.
Hozzávalók – dödölle:
0,5 kg krumpli
0,25 kg liszt
4 kanál zsír
1-2 fej vöröshagyma
Elkészítés – dödölle:
A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk és feltesszük főzni annyi sós vízzel, amennyi éppen ellepi.
Közben a hagymát felkockázzuk és a zsírban megpirítjuk.
Ha megfőtt, a vízzel együtt összetörjük a krumplit és belekeverjük a lisztet. Ezután alacsony hőfokra vesszük a tűzhelyet és nagy izommunkával folyamatosan kavargatjuk kb 10 percig.
Ezután zsíros evőkanalakkal a hagymával együtt galuskákat formázunk és egy forró serpenyőben mindkét oldalát ropogósra, kérgesre sütjük.
Lehet tepsiben is sütni vagy a hagymás zsírban, szerintem minden családnak megvan a saját receptje.
Tejföllel leöntve önálló fogásként vagy húsok mellé köretként is ehetjük.
Forrás: http://www.zalaikilato.hu/gasztronomia/703-dodolle-recept.html