Egy tál dödölle – ennél belőle? :)

dödölle1

 

 

Én sokáig azt hittem a dödöllére, hogy az valami gombócfajta, mert az Ablak-Zsiráfban (vagy a Gőgős Gúnár Gedeonban?) volt egy rajz ezzel a gyermekdallal és ott a dödölle határozottan gombóckinézetet öltött 🙂

Pár éve tudtam meg, hogy mi is ez 🙂

Szóval ez a zalai (vagy vasi? :)) konyha laktató paraszti étele, amely azonban Magyarország egész területén ismert, csak éppen más nével. Pl. a palócoknál és a Mátra körül gancának, Szabolcsban cinkének, Baranyában és Somogyban pedig gánicának hívják.

Nagykanizsában, a dödölle „fővárosában” pár éve dödöllefesztivált rendeznek minden év szeptemberében.

 

Hozzávalók – dödölle:

0,5 kg krumpli

0,25 kg liszt

4 kanál zsír

1-2 fej vöröshagyma

 

Elkészítés – dödölle:

A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk és feltesszük főzni annyi sós vízzel, amennyi éppen ellepi.

Közben a hagymát felkockázzuk és a zsírban megpirítjuk.

Ha megfőtt, a vízzel együtt összetörjük a krumplit és belekeverjük a lisztet. Ezután alacsony hőfokra vesszük a tűzhelyet és nagy izommunkával folyamatosan kavargatjuk kb 10 percig.

Ezután zsíros evőkanalakkal a hagymával együtt galuskákat formázunk és egy forró serpenyőben mindkét oldalát ropogósra, kérgesre sütjük.

 

Lehet tepsiben  is sütni vagy a hagymás zsírban, szerintem minden családnak megvan a saját receptje. 

Tejföllel leöntve önálló fogásként vagy húsok mellé köretként is ehetjük.

 

 

imageedit_4_2549620676

 

Forrás: http://www.zalaikilato.hu/gasztronomia/703-dodolle-recept.html