Bor, mámor, Miskolc

 

Ja, hogy nem pontosan így hangzott a film címe? Nem baj… Ha te is végigkóstolod a miskolci és Miskolc környéki borokat, mint mi, stimmelni fog az a filmcím…

Ha az ember egy hosszú hétvégét tervezget, nem feltétlenül Miskolc merül fel elsőként úti célként. Ez nálam is így volt (bár én szeretek kevésbé közkedvelt helyekre utazni, előfordult már néhányszor, hogy néztek rám az ismerősök, hogy odaaaa? de miéééért?). Ezen természetesen változtatni szeretnének a miskolciak, ezért is hívtak meg újságírókat, bloggereket egy napra, hogy bemutassanak néhány részletet azokból, amiért érdemes Miskolcra menni.

Paradox módon a Végállomás bistro & wine-ban kezdtünk – egy ebéddel. A Végállomás a kisvasút végállomása mellett van közvetlenül, az épületet nézve talán el is haladnék mellette, nem gondolni, hogy ilyen tágas, otthonos és kifinomult a belső tere. Két női tulajdonosa vezeti már 20 éve, amit tök menő! Ami pedig ugyanennyire menő, hogy 2022-ben Michelin ajánlást kapott az étterem.

Amikor megtudtam, hogy karfiolleves lesz az első fogás, hát… nem ujjongtam, ugyanis a karfiol nem a barátom (pedig sokáig az egész kertünkben azt termeltünk). Na, ez a karfiolleves – aminek a megnevezése egészen pontosan furmintos-szezámos karfiolkrémleves, pisztáciás-gránátalmás brokkoli- és karfiolrózsák – nem az, amit eddig én ettem… a gránátalma olyan szinten feldobja az ízeket, hogy csak na! (Valószínűleg gyerekkoromban is csak a gránátalma hiánya miatt utáltam a karfiollevest 😅)

A második fogás: erdei gombákkal és kacsamájjal töltött pirított sertésdagadó, sült paprikás, sajtos burgonyatekercs, fermentált sütőtökös káposzta, ebből engem a húsban levő pisztáciadarabkák és a sajtos krumpli ragadott meg nagyon.

A desszert narancsos tojásfehérje habos madártej volt, amire azt mondták, hogy 10 éve nem tudják levenni az étlapról, mert a vendégek követelik, nos, megértem 😋

A 20 éve fennálló – azóta azért jelentős változtatásokon átment – étteremben nagy hangsúlyt kapnak a közeli erdők ízei, vadnövények, állatok, melyeket saját maguk gyűjtögetnek – mire is volt jó a covid, “ráértek” ilyen projektekre is, sőt, még egy különleges szakácskönyv is készült belőle abban az időben Az erdő finom címmel.

Ünnepi alkalmakra, kisvasutas kirándulások után vagy akár célirányosan “csak” egy jót enni ajánlom a miskolci Végállomást.

Következő állomásunk az Avalon Resort & SPA HELL Kart & Event Center gokartpályája volt. Még sosem gokartoztam, szóval, nem én döntöttem meg a sebességi csúcsot 😅 meglepően erősen lehet érezni a sebességet (még így is, hogy gyök 2-vel haladtam). 8 perc egy menet az 562 méter hosszú pályán, ami arra pont elég, hogy kipróbáld, milyen, aztán lehet róni a köröket tovább, ha tetszik.

Az izgalmakra muszáj volt egy sütit enni (a park területén), a piros színe és a kis habcsók gomba a tetején mindenkit elvarázsolt 😍

Az Avalon egy kis külön “sziget” Miskolctapolcán a fák között, wellness, gyerekeknek kalandpark, játszóház, szuper éttermek várják a rönkházakban vagy a hotelben elszállásolt vendégeket – de nem “ottalvósként” is be lehet menni. 2022-ben itt is „leesett” egy Michelin-ajánlás az Avalon Ristorante-nak.

Színházban is voltunk, de nem előadást nézni, hanem a színházat. A Miskolci Nemzeti Színház idén 200 éves, ez a mai Magyarország első kőszínháza. Hatalmas, összesen 16 ezer négyzetméteres! Végigjártuk a színpadokat – öt játszóhellyel rendelkezik -, ahol előszeretettel fedeztem fel a kellékeket is…

Ha van színházbejárós program, akkor nem érdemes kihagyni, érdekes lehet utána a „hátulról” megismert helyszíneken a kész előadást is látni!

Miskolci programunk utolsó állomása az Avasi Kvaterka volt, ami tulajdonképpen egy össznépi pincebulit jelent. A fő esemény az évente egyszeri Avasi Borangolás, amikor az egész pincehegy életre kel, a kvaterka meg a „kistestvére”, ami ugyanaz, csak kisebben.

Ilyenkor a pincetulajok készülnek, kinyitnak, van kaja-pia, zene, minden, ami kell.

Nekünk most még este nagyon hideg volt (de lehet, hogy csak nekem kellett volna több bort innom…?), de pár héttel később már tuti jó lesz az idő a szabadtéri bulira.

Az ottani pincék látványa nem egységes, van, ami nagyon szép, van, ami nagyon nem, az egész hely és a kvaterka hangulata olyan volt, mint egy romkocsmáé, nekem nagyon bejött, hogy nem olyan, mint egy „szokásos” borfesztivál, hanem valami sokkal családiasabb dolog.

A Borangolás idén május 11-13. között lesz, a borozás mellett street food, zene, kultúra, sport és a szervezők szerint páratlan hangulat is várható a Miskolc szívében található Avason.

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről!