Foglalj helyet a SZÉK-ben!

 

A tegnap délutánomat és estémet egy 7+1 fogásos degusztációs menü társaságában töltöttem a SZÉK Restaurant & Bar székely étteremben.

Őszintén szólva, nem villanyozott fel annyira, hogy székely ételeket fogok kóstolni, nem azért, mintha olyan sokat ettem volna már belőlük, de pl. egy magyaros étterem sem villanyozna fel, hiába szeretek jó pár magyar ételt. Egyszerűen nem érzem annyira “különlegesnek”.

 

Aztán persze különleges lett.

 

A SZÉK Restaurant & Bár Budapesten az Andrássy út 41. szám alatt található. Szerencsére nem szerették volna a belső térben a tipikus székely „kellékeket” erőltetni – amikkel egyébként nincs semmi baj, de kissé „tájidegen” lenne a belvárosban, de azért itt-ott találhatunk némi utalást rá, például a rovásírással készült asztali áldásnál.


 

„Éttermünk elhozza Budapestre az erdélyi konyhát, emellett a székely konyha ételeivel is megismerkedhetnek. Ősi receptek és a modern konyhatechnológia ötvözésével újragondolt, különleges magyar, erdélyi és székely gourmet fogásokat tálalunk. Az ételek mellett Erdély, Magyarország és a Kárpát-medence minőségi borait is megtalálja nálunk, emellett különleges zöldségpárlatokkal, pálinkával, hagyományos és ízesített erdélyi sörökkel is várjuk a hozzánk betérőket” – írják magukról. És itt említést sem tettek a málnaszörpjükről, amit egyenesen vétek kihagyni, mi jó pár decit elfogyasztottunk belőle!

A menü

A menüsorból számomra a desszert volt a csúcspont, a kürtős kalács és a házi eperfagyi is tökéletes volt.

A főételek közül pedig nálam a brassói volt a befutó. Nem a megszokott kinézet és nem is a megszokott ízek jellemezték, de hidd el, ha szereted a brassóit, ezt is fogod. Ha nem szereted, szerintem, akkor is…

A többiek a csorbát is nagyon dicsérték, hozzám nem áll annyira közel ez az ízvilág, így nem ez lett a kedvencem.

Ami még nem kedvencem: az a töltött paprika. De itt valami olyat kaptunk belőle, hogy lehet, hogy meg tudnám kedvelni. Viszonylag hamar…

A menüsorba számomra nem illett bele tálalás szempontjából, de ízre nagyszerű volt, a miccs. Itt el is mondták, hogy semmi „csicsát” nem szerettek volna, hanem egyszerűen megmutatni, hogy „mit is tud” ez a háromféle húsból összeállított étel. Kicsit kilógott a menüsorból, de miccsrajongóknak szerintem ez is erősen ajánlott.

 


 

 

 

Ha erdélyi származású vagy, ha jártál már ott és ettél finomakat, ha sosem ettél még erdélyi, székely ételeket, mindenképpen ajánlom a SZÉK-et!

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához , ne maradj le semmiről!