Ez történik, ha abbahagyod a kávézást: negatív és pozitív hatások

kave pozitív hatasa negativ hatasa

 

Sokan el sem tudják képzelni a napjaikat az ébresztő kávé nélkül. Majd a munkahelyre beérve az ottani első kávé nélkül. Majd az ebéd utáni felpörgető kávé nélkül. Majd a délutáni „csak az íze végett” kávé nélkül…

Pedig mindenki tisztában van vele, hogy túl sok kávét inni nem egészséges (de őszintén: a kávéimádókat és a kávéfüggőket ez kevésbé hatja meg, ráadásul ne feledjük el, hogy mértékletes fogyasztással vannak kifejezetten pozitív hatásai a koffeinnek: védi az agyat, gyulladáscsökkentő, „depresszióelkergető”, segít elkerülni az Alzheimer- és a Parkinson-kór kialakulását). De mi történik, ha úgy határozol, hogy kész, mostantól nem iszol többet? Nem csak pozitív hatásokat fogsz tapasztalni, hanem negatívakat is – még ha azokat csak időlegesen is.

Jön a fejfájás

Ez sajnos együtt járhat a „szerről” való lejövésről, azaz ez elvonási tünet lehet. Viszont nagyjából 10 nap után ennek vége.

Sárkonyosodsz

Lehet, hogy a környezetedben levők fogják kérni, hogy inkább szokj vissza, mert a koffein elhagyása nagyobb hangulatingadozást és kimerülést okozhat. No para, ez is elmúlik – vagyis nem foghatod a kávé hiányára hosszú ideig a morcosságodat!

Növekvő energia

Ha túléled az első nehéz napokat, a kimerültség után jön a nagyobb energia. Oka az lehet, hogy akik délután kávéznak, nem tudnak elég mélyen aludni, így fáradtan ébrednek. Ha viszont elhagyják a kávét, jöhet a nagy alvás és a kipihentség, vele együtt az energia.

kave pozitív hatasa negativ hatasa

Vége a stressznek

A koffein hatására a mellékvese adrenalint termel, azaz egy felfokozott állapotba kerülsz, állandó készenlétben állsz. Ha nincs kávé, akkor ezt a plusz stresszforrást kiiktathatod az életedből, a többire több energiád lesz, jobban fogod tűrni.

A szokásos edzés nehezebb lesz

A koffein élénkít, növeli a teljesítményt. Kiiktatásával keményebbnek fog tűnni az, amit eddig simán megcsináltál.

Mérlegpara

A koffein csökkenti az étvágyat, ráadásul gyorsítja az anyagcserét, elhagyásával lehet, hogy egy idő után többet mutat majd a mérleg. Jó hír, hogy ez akkor igaz, ha feketén ittad a kávédat. Ha cukrosan-habosan-tejesen, akkor viszont még akár csökkenhet is a súlyod.

Kevesebb antioxidáns

A kávé (és a tea is) jelentős antioxidánsforrás, segít fiatalon tartani a szervezetet és például a rák megelőzésében is. Pótlásul egyél bogyós gyümölcsöket, magokat, articsókát, őrölt szegfűszeget.

Memóriagondok

A koffein a memóriát is felturbózza, így ha megvonjuk magunktól, akkor elképzelhető, hogy kicsit kihagy az agyunk, elfelejtünk egy-két dolgot. Például gingko-bilobával segíthetünk ezen a problémán.

Fehér mosoly

A kávé és a tea sajnos erősen színezi a fogainkat, elhagyásukkal megállíthatjuk ezt a folyamatot.

A kávéra is igaz, mint minden más „jóságra”: fogyaszd mértékkel és nem lesz belőle probléma. (Nem, itt nem a vödör a mérték… 🙂 )

 

Olvasd el ezeket is:

Így kávéztunk a 80-as években

Mi köze a náciknak a koffeinmentes kávéhoz?

A világ lebizarrabb kávézói

 

 

A bejegyzést a Bijó Szakáruház támogatta, ahol a legkülönfélébb koffeines és koffeinmentes kávéból is vásárolhatsz.

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről! 🙂