Ezért jaffa a narancsszörp neve

Jaffa

 

Gyerekkoromban nem volt még olyan nagy választék üdítőkből, de még szörpökből sem. Anyukám csinált szörpöket, amik persze jók is voltak, meg vettünk is, főként málnát. De ami igazi egzotikum volt (számomra), az a jaffa! Ilyen nagyon ritkán volt otthon, gondolom, mert a szüleim nem szerették, én viszont nagyon. Viszont eddig nem gondolkodtam el rajta, hogy miért is nevezzük olyan magától értetődően jaffának, ha az magyarul narancsszörp. Most utánanéztem.

A jaffa szörp a Jaffából származó jaffa narancsokból készül.

Jaffa Jaffa

1844-ben állítólag egy véletlen mutációnak köszönhetően jelent meg az Oszmán Birodalomhoz tartozó Jaffa kikötőváros környékén egy újfajta narancs. Ez majdnem mag nélküli, könnyen hámozható, lédús fajta, így nem csoda, hogy gyorsan népszerű lett Nagy-Britanniában. A brit királyi udvarnak nagyon bejött a jaffa narancs a savanykásabb spanyol citrus helyett, így tulajdonképpen nekik köszönhetjük, hogy egész Európában elterjedt.

Az szintén segített ezen, hogy az 1930-as években kitalálták a jaffa-süteményt, az azóta is töretlen népszerűségnek örvendő piskótatésztából, csokiból és narancsból készült édességet.

Ahogy telt az idő, visszaesett a narancstermesztés, ez viszont nem gátolta meg a jaffa narancs terjedését. Így most már az is előfordulhat, hogy a jaffa narancs nem is Jaffából származik, hanem mondjuk made in Spain felirat lesz rajta, egyszerűen áthelyezték a termelést máshová is.

Jaffa

A Jaffa szörpöt Magyarországon a Szobinak köszönhetjük, annak a gyümölcs- és zöldségfeldolgozó üzemnek, amit 1964-ben Szobon alapítottak meg. Az volt a cél, hogy helyi és import gyümölcsöket dolgozzanak fel, hogy ezzel csökkentsék a ZÖLDÉRT veszteségét. Ez valószínűleg elég jól sikerült, hogy slágertermék lett a jaffa, talán azóta is megvannak a rajongói.

jaffa

 

 

Olvasd el ezeket is!

Ezeket ettük a nyolcvanas években – 1.

Ezeket ettük a nyolcvanas években – 2.

Így kávéztunk a nyolcvanas években

Ilyen volt a konyhád a nyolcvanas években

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Forrás:

http://pilpul.net/kiemelt/narancssztori

https://gasztrobakancslista.blog.hu/2015/01/07/5_jaffa_narancs

https://www.nlcafe.hu/magyarorszagkul/20180307/jaffa-szorp-retro-ital/