Edd a Legjavát!

 

Amellett, hogy gyakorlatilag bármilyen élelmiszert megvásárolhatunk a hipermarketekben, boltláncokban, egyre keresettebbek a kis üzemek által előállított termékek. Ezekben mindig van valami különleges, a vidékre jellemző alapanyag, egyedileg kifejlesztett ízkombinációk és nem mellesleg, lehet látni a termék mögött magát az embert is. Lehet, hogy az egész famíliát, utcabelieket össze kellett verbuválni, amikor hirtelen beérett minden gyümölcs egyszerre, együtt drukkoltak, amikor az egyik gép leállt és a szerelő az elején a fejét vakargatta csak és már bőven estébe hajlott az idő, amikor egy nagyobb rendelés elküldése előtt mindenki csomagolt és címkézett.

Most egy ilyen kisüzemre és a termékeikre szeretném felhívni a figyelmet, ami nem családi vállalkozás, hanem hátrányos helyzetű emberek foglalkoztatására létrejött szövetkezet. A bordányi Homokhátság Szíve Zöldség- és Gyümölcsfeldolgozó Szociális Szövetkezet 2016 végén alakult, mostanra már 8 főt tudnak foglalkoztatni. Az üzem kialakítása után folyamatosan zajlottak a termékgyártási kísérletek és fejlesztések, majd 2017-ben megjelentek az első termékek Legjava néven. Fő termékeik az őszibarackból és almából készülnek, de szerepet kap a kápiapaprika is. Fontosnak tartják, hogy a lehető legtöbb mindent helyi termelőktől szerezzenek be, amikből aztán tartósítószer- és adalékmentes termékek készüljenek.

Megkóstoltam a termékskálájuk nagy részét, melyet nektek is ajánlok otthoni kipróbálásra is, de ha már itt a karácsony, akkor ajándékba is remek. Amellett, hogy finomak, tetszetős a csomagolás is, tehát nyugodtan mehet a fa alá is. Amúgy is a legjobb ajándékok mindig ehetők, azokkal nem lehet mellélőni, nem fog a polcon porosodni, hanem elfogy. Ráadásul jó ügyet is támogathatsz vele.

Gyümölcslevek, lekvárok, mártások, chutney-k, krémek és szószok szerepelnek jelenleg a kínálatban. Tökéletesek egy finom reggelihez vagy akár az ebéd, vacsora elemeként húsok, zöldségek mellé. Ahogy kibontottam az üvegcséket, rögtön látni, érezni lehetett, hogy ezek bizony tele vannak zöldséggel, gyümölccsel, érezni a textúrájukat, a telt ízüket, ínycsiklandó illatukat, mindent, ami egy finom ételhez kell.

 

A Legjava termékeket megvásárolhatod a Homokháti Piac oldalán, illetve néhány helyen személyesen is, ezekről az oldalukon lehet tájékozódni.

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂