Fitt serpenyős lepény

 

Legyen gyorsan és egyszerűen elkészíthető, legyen laktató, de ne úgy, hogy mozdulni se tudjuk tőle, legyen finom és legyen egészséges. Nagyjából ez az elvárás mindenfajta étellel szemben, de azért sokszor ebből a felsorolásból néhány tétel hiányzik. Persze ez nem is feltétlenül baj, kell a „bűnözés”, viszont kell az egészséges vonal is. Minél nagyobb arányban.

Sokakban még mindig az él, hogy ha valami szuperegészségesnek van kikiáltva, az vagy nagyon zöld vagy nagyon szénaízű. Azért ezen már túl vagyunk, lehet valami finom is és a testnek is jó.

A tojás, a zab, a szőlőmag őrlemény, az útifű maghéj egyesével is szuper tápanyagokkal van teli, most ez mind együtt van ebben a lepényben.

A recepthez az ötletet a Bock kékszőlőmag és -bogyóhéj mikroőrleménye adta, amit most ki tudtam próbálni. Igen, ez a “boros” Bock, szerintem nagyon jó irány, hogy felhasználják a borkészítés során keletkezett „hulladékot” is, ami egyáltalán nem hulladék.

Ugyanis a kékszőlőmag őrlemény csökkentheti a szervezetben az érrendszeri betegségek és egyes ráktípusok kialakulásának kockázatát, segítheti a gyulladásos betegségek megelőzését, csökkentheti a magas vérnyomást, védheti a szívet, kedvező hatást gyakorol a visszértágulat vagy érszűkületből eredő lábfájás esetén, mérsékelheti a cukorbetegség egyes tüneteit, jól alkalmazható szembetegségek megelőzésére, enyhítheti az allergiás tüneteket. Érdemes minden nap fogyasztani belőle különböző ételekhez keverve.

 

Hozzávalók 1 db lepényhez:

1 db tojás

60 g light krémsajt

21 g zabliszt

1 kávéskanál útifű maghéj

1 kávéskanál Bock kékszőlőmag és -bogyóhéj mikroőrlemény (szőlőmagliszt)

1 csipet szódabikarbóna

1/2 kávéskanál só

ízlés szerint bors

ízlés szerint oregánó, bazsalikom

kevés víz

Töltelékhez:

tejföl

zöldségek

reszelt sajt

sütéshez:

1 teáskanál kókuszolaj

 

Elkészítés:         

A tojást a krémsajttal, zabliszttel, szódabikarbónával, útifű maghéjjal, szőlőmagliszttel, borssal és fűszerekkel összekeverjük. Az útifű maghéj és a szőlőmagliszt révén növelhetjük a rosttartalmát és lisztet spórolhatunk.

Hagyjuk 5 percet állni.

Egy palacsintatésztánál sűrűbb, de még a serpernyőben elterülő tésztát kell kapnunk, adjunk hozzá annyi vizet, hogy ilyen legyen.

Egy serpenyőben forróra hevítjük a kókuszolajat, majd beleöntjük a tésztát. Közepes lángon fedő alatt mindkét oldalát 5-5 perc alatt megsütjük.

Félbehajtjuk és ízlés szerinti töltelékkel megtöltjük, reszelt sajttal megszórjuk a tetejét.

Számomra meglepetést okozott az elején, hogy a kékszőlőmag őrlemény sötétebbre festi a tésztát, akkor is, ha csak ilyen kis mennyiség kerül bele, tehát emiatt erősebb barna lesz a lepényünk. 

 

A bejegyzést a Bock Borászat támogatta.

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

 

 



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük