Mi köze a náciknak a koffeinmentes kávéhoz?

koffeinmentes kave

 

Gondoltad volna, hogy mivel indították elődeink a napot? Nekünk nincs ébredés kávé nélkül, pár évszázaddal korábban a sörrel voltak ugyanígy. Azok voltak csak a szép idők… 🙂

A kávé frissítő hatását mér kétezer évvel ezelőtt élvezték, de mint reggeli ital csak a 15. században bukkant fel és nagyjából két évszázad múlva lett csak ismert. Aztán még háromszáz évnek kellett eltelnie, hogy kivonják belőle a „lényeget”, a koffeint és megszülessen a koffeinmentes kávé. Erről a kávésok között vérre menő viták folynak, van, aki hasonlóan gondolkodik róla, mint az alkoholmentes sörről, hogy „van, de minek”, és van, aki annyira szereti a kávé ízét, hogy azt már koffeinnel nem bírná a szervezete, így szívesen kortyol a mentes változatból is.

A koffeinmentes kávé a német Ludwig Rodelius nevéhez fűződik, hogy hogyan, arról két történet is kering.

koffeinmentes kave

Az egyik azt mondja, az apja túlzásba vitte a kávéívást és valószínűleg a szívbetegségével együtt ezt már nem bírta a szervezete, így a kávézás a „fekete leves” okozta a halálát, így fia direkt kereste a koffeinmentesítés lehetőségét.

A másik szerint egy véletlen műve lehetett, mert a kávékereskedőként dolgozó Rodelius hajóját – és ezzel együtt a kávérakományát – egy baleset miatt elárasztotta a tengervíz. Remélte, hogy nem ment tönkre, ezért megkóstolta, így kiderült, hogy az íze megmaradt, viszont az élénkítő hatása eltűnt.

1905-ben már szabadalmaztatta is a koffeinmentes kávét és elkezdte gyártani. Először luxustermékként értékesítették, majd a 20. század elején a német Lebensreform mozgalom is felfedezte magának. Ők a természetességet, felszabadultságot hirdették és közben igyekeztek mindenféle mérgektől (koffein, alkohol, dohány) tartózkodni.

koffeinmentes kave

Amikor a nácik hatalomra kerültek, átvették és terjesztették ezeket a gondolatokat és még hozzátették a felsőbbrendű tiszta árja faj ideológiáját is. Egészségreformba kezdtek, így lett a koffeinmentes kávé is egyre népszerűbb, olyannyira, hogy az 1930-as évek végére gyakorlatilag államilag támogatott hivatalos reggeli itallá vált. A Hitlerjugend kézikönyvben leírták, hogy a koffein méreg, az árja faj egészségének megőrzése érdekében kerülni kell, helyette a koffeinmentes kávé az ajánlott ital.

Koffeinnel ugyan nem „mérgezték” magukat a nácik, de a koffeinmentesítéssel igen. Az akkori eljárással nyomokban benzolt is tartalmazott a kávé, ami rákkeltő és DNS-károsodást, mutációt okozhat. Ha ennyi nem lett volna elég, akkor a fronton metamfetamin tablettákat kaptak a katonák, kokain-amfetamin keverékekkel is kísérleteztek rajtuk, a felsőbb vezetők pedig a legkülönfélébb drogokat használták.

Természetesen a mai eljárásokkal (svájci vizes eljárás, szén-dioxidos eljárás) már nincs benzol a reggeli italunkban.

Bár koffeinmentesnek hívjuk, azért teljes mértékben nem lehet eltávolítani belőle a frissítő erőt, az Egyesült Államok az eredeti koffeintartalom legfeljebb 3%-át, az EU a teljes tömeghez képest maximum 0,1% koffeintartalmat engedélyez, de ennek a hatása már gyakorlatilag nem érezhető.

 

A bejegyzést a Bijó Webáruház támogatta, ahol megtalálod a koffeinmentes és a normál kávékból is nagy választékot találsz.

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Forrás: 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Koffeinmentes%C3%ADt%C3%A9s

https://index.hu/tudomany/til/2017/11/23/sosem_talalna_ki_kik_vittek_sikerre_a_koffeinmentes_kavet/

https://24.hu/kultura/2017/11/22/a-naci-nemetorszag-nemzeti-itala-volt-a-koffeinmentes-kave/