Ezért fogyassz minden nap zöld teát!
Tudtad? A zöld és a fekete tea is ugyanarról a növényről származnak, az eltérő feldolgozásuk miatt kapjuk a különböző teákat.
A fekete teához való tealeveleket fonnyasztják, sodorják, erjesztik, szárítják, míg a zöld teánál csak egy gyors gőzöléssel vagy pörköléssel lezárják az oxidációs folyamatot a levelekben, majd szárítják. Így a levelek megőrzik eredeti színüket, illatukat.
Nincs új a nap alatt, jótékony tulajdonságai miatt már több ezer éve fogyasztják az emberek a zöld teát. De melyek is ezek?
Mivel a zöld teát nem fermentálják (erjesztik), így annak magasabb az antioxidáns tartalma, mint a feketének, a tealevelek száraz tömegének 30 százalékát teszik ki. Miért jó ez nekünk? Csökkenti a szabad gyökök szervezetünkre gyakorolt negatív hatását, azaz például ellenállóbbak leszünk különböző betegségekkel szemben, védi sejtjeinket.
Az antioxidánsok és a még benne található polifenolok, katekinek és flavonoidok pedig öregedésgátló vegyületek – ezek egyébként megtalálhatók a vörösborban és az étcsokiban is, hurrá, csupa finomság és még fiatalodunk is velük!
A C-vitamin, valamint a B2-, D- és K-vitamin tartalma miatt csökkenthetjük vele a fáradékonyságunkat, fokozódhat a teherbírásunk.
Jóval kisebb a koffeintartalma, mint a kávénak, de így is elősegíti agyunk frissességét, élénkít, hozzájárul a központi idegrendszer frissességéhez és a vérkeringéshez, ráadásul ez a hatása tartósabb, mint a feketekávénak.
Ráadásul mivel tágítja az ereket, fejfájás esetén is gyors segítséget jelenthet. Hosszabb távon pedig csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
Gyorsítja az anyagcserét, a zsírégetést, így diéta esetén is hű és hasznos társunk lehet.
A benne lévő katekinek a hólyag gyulladása ellen védenek.
Védi fogainkat a szuvasodástól – természetesen ez csak akkor igaz, ha cukor vagy méz nélkül isszuk.
Azután is segít, miután már megittuk! A leforrázott tealeveleket arcpakolásként is használhatjuk, frissíti, szépíti a bőrünket. A tapasztalatok szerint a kisebb sebek gyógyulását gyorsítja is.
A zöld tea fogyasztásnak nincsenek negatív hatásai, így bátran fogyaszthatjuk. Arra figyeljünk, hogy csak forrázzuk, de ne forraljuk, mert az tönkreteheti a benne lévő értékes elemeket.
A bejegyzést a Bijó Webáruház támogatta, ahol a zöld teát is rengetegféle formában és kiszerelésben megtalálod.
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához, ne maradj le semmiről! 🙂
You must be logged in to post a comment.