15 érdekesség, amit eddig nem tudtál a teáról

 

Télen forrón, nyáron jegesen. Sokaknak napindító, némelyeknek az esti rituálé része. Van fekete, zöld, de még fehér is. Filteres, szálas vagy éppen virágzó. Élénkítő vagy pont nyugtató. Gyerekkoriemlékes, rengetegcukros, citrompótlós menzás vagy fullegészséges, mindenmentes. Te mit tudsz erről a naponta fogyasztott italról, a teáról? Talán az alábbiakat még nem…

 

1 Az első legenda a teáról ie. 2737 körülről származik, eszerint Sen-nung kínai császár ívóvizét forralták fel éppen (mert úgy gondolta, hogy az egészséges, és meghosszabbítja életét), amikor a néhány levelet az üstbe fújt a szél. Az uralkodó megkóstolta és ízlett neki az ital.

 

 

2. Az egyik népszerű tea eredetmítosz szerint a tea Bodhidharma buddhista paphoz kapcsolódik. A legenda szerint a VI. század elején az indiai bölcs Kínába utazott, hogy a buddhizmust hirdesse. Miután eljutott Kantonba, azt fogadta meg, hogy 9 éven keresztül alvás nélkül egy barlang fala előtt fog meditálni. Ám mégiscsak elnyomta az álom, erre dühében kitépte a szemhéjait, amelyek a földre hullottak, gyökeret eresztettek és kivirágozta. Isteni sugallat hatására Bódidharma elkezdte a növény leveleit rágcsálni, melynek hatására sikerült ébernek maradnia a meditációk alatt, ez volt a teacserje. Magvait és leveleit magával vitte Japánba, ahol a szerzetesek hamar megkedvelték a tealevelekből fakasztott italt.

 

3. A tea eleinte csak az uralkodók itala volt. A kínai császár egy alkalommal egy csésze teával jutalmazta győztes hadvezérét.

 

4. A tea a magas adók miatt az első időkben – 1610 körül – főleg csempészáruként jutott el Európába

 

 

5. Itt aztán meg is kezdődött a hamisítása: sokszor porral hígították, mérgező festékkel színezték az italt.

 

6. Nem is feltétlenül tudták Európában, hogy hogyan kellene fogyasztani, volt, hogy a tealevelet kenyérrel ették.

 

7. Az angolok és az oroszok a teával akartak az alkoholizmus ellen harcolni, az angol király néhányszor ingyen teát osztogatott a népnek, Oroszországban pedig olcsó teázókat nyitottak a munkásoknak.

 

 

8. Bár teacserjének mondjuk a növényt, van olyan teafajta, amely metszés nélkül 15-21 méter magas fává fejlődik.

 

9. Kéthetente lehet teát szüretelni. A legjobb minőségű teába csak a csúcsrügy és a felső két levél kerülhet, alacsonyabb minőségűekbe három vagy ennél is több alsó levél is.

 

10. Mindenféle tea ugyanolyan növényről származik, a feldolgozási folyamatok során lesz belőlük fekete, zöld vagy fehér tea.

 

 

11. 1961-ben fedeztek fel egy 2000 éves, 32 méter teafát Kínában, amelynek leveleit ma is a legmagasabb minőségi osztályba sorolják. Szakértők szerint ez a világ legértékesebb teája.

 

12. A teafiltert és a jeges teát egyaránt 1904-ben találták fel az Egyesült Államokban.

 

13. Évente 3,6 billió csésze teát fogyasztanak a világon. A legtöbbet a törökök, majd jönnek az írek és az angolok. Magyarország a mezőny második felében van.

 

14. Repülőn teljesen más ízű lehet a tea. A levegő nyomása miatt a víz már alacsonyabb hőmérsékleten forr, ez befolyásolja az aromákat is.

 

 

15. A teát leginkább süteménnyel tudjuk elképzelni, pedig remekül illik a sajthoz is. A zöld tea aromái a kecskesajttal, az Earl Grey-é pedig a Brie sajttal alkotnak harmonikus ízpárost.

 

A bejegyzést a Bijó Webáruház támogatta, ahol a teák minden fajtájából hatalmas választékot találsz.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂