Így NEM támogatja az állam, hogy vállalkozó legyél

 

 

Szerintem a legtöbb emberben felmerül, hogy ahelyett, hogy alkalmazottként másnak dolgozna, inkább vállalkozó legyen és a saját üzletét építi.

Ez persze velem is így volt, bár én alapvetően megvoltam az alkalmazotti léttel. De aztán pont ez a blogom olyan szintre fejlődött, hogy néhány cég is megkeresett, így eljött az ideje év elején, hogy egyéni vállalkozó (is) legyek. Ha valaki főállás mellett vállalkozik, akkor a legegyszerűbb adózási forma a „KATA”, amikor 25 ezer Forintot befizetsz, ezzel le van tudva a járulék- és adófizetés. Mivel kezdő vállalkozó voltam, volt, hogy a bevételem nem érte el néha a 25 ezer Forintos szintet sem, így maradt a kb 37 %-nyi adózás. Oké, nem gond, valahol el kell kezdeni, ha nem csinálom, még annyi bevételem sem lesz…

 

De mi történik, ha egy hozzám hasonló (nagyon) kisvállalkozónak valamilyen okból megszűnik a főállása?

Szívás történik.

Ha vállalkozásod van és nincs főállásod, akkor a legminimálisabb havi befizetendő összeg 50.000 Ft. Mivel nekem ennyi bevételem sincs, nyilván ezáltal ez lehetőség nem éri meg. Erre a megoldás a vállalkozás szüneteltetése egy időre. Ilyenkor ugye nem lehet vállalkozói tevékenységed, nem számlázhatsz, nem lehet bevételed, de néhány hónap után visszacsinálhatod az egészet.

Tehát, mivel nincs főállásod, gyakorlatilag nincs – működő – vállalkozásod, így nincs bevételed. Logikus lenne, ha járna a munkanélküli segély/álláskeresési járadék.

 

De nem jár.

Hiába fizettem 18 éven keresztül a járulékokat, most, mivel van egy nem működő vállalkozásom, ez a leírás szerint kereső tevékenységnek minősül, tehát kimaradok nem csak a 90 napnyi „segélyből”, de az esetleges átképzési lehetőségekből, meg mindenféle támogatásokból.

Mivel azt szeretném, hogy a vállalkozásom fejlődjön, nem a munkanélküli segély lenne a célom, hanem akármilyen kis bevétellel is, de a cégem üzemeltetése, hogy legyen esélye a növekedésre. Azt hiszem, ezt nem megnehezíteni kellene, hanem pont támogatni, akár valamilyen kedvezményekkel. 

Most akkor munkanélküliként nem hogy nem kapok semmit, ha előre akarok haladni, be kell vállalnom, hogy egy ideig esetleg még én fizetek többet, mint a bevételem, azért, hogy dolgozhassak. Ha elveszik a lehetőséget a pénzkeresetre, akkor miért nem vagyok jogosult a támogatásra? Csak én érzem ezt nem normálisnak?!

Szóval, aki főállás mellett kezdi a vállalkozását és abból az elején még szabad szemmel alig látható lenne a bevétele, az gondolja át, hogy megéri-e elkezdeni. Ha valamilyen okból nem stabil a főállása, akkor azért kétséges.

Ennek ellenére én örülök, hogy belevágtam, ha pár hónapig nem lesz munkám, nem fogok éhenhalni, de azt nem látom be, hogy így miért nem jár nekem semmi… 🙁

 

(Ha van közetek olyan, aki lehetőséget lát a blogomban, szeretne nálam hirdetni, együttműködni velem, az keressen meg! Részletek: ide kattintva.)

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂