5 másodperces szabály – létezik vagy nem?

5 masodperces szabaly

 

Régóta tartja magát az a mondás, babona(?), hogy ha leejtjük az ételt a padlóra, akkor 5 másodpercen belül felvéve azt még nyugodtan elfogyaszthatjuk. 5 másodperc után viszont annyi baktérium kerülhet rá, hogy nem szabad megenni. Igaz az 5 másodperces szabály vagy sem?

Részben igen, részben nem.

Az életterünk tele van baktériumokkal. Ha éppen fényesre sikáltuk a padlót, a konyhát, akkor is körülbelül 7000 baktérium van körölüttünk, érintkezik a kezünkkel, testünkkel, belélegezhetjük vagy a bőrünkön keresztül is a szervezetünkbe kerülhet. De nagy részük teljesen ártalmatlan ránk nézve. Egy kutatás szerint az emberi test 38 millió baktériumot fogad be óránként!

Azt gondolhatjuk, hogy nem állnak lesben a bacik a padlón, hogy mikor esik már le valami, akkor gyorsan visszaszámolnak ötöt, majd megkezdik a támadást. 🙂

5 masodperces szabaly

De vannak fontos tényezők, amelyek befolyásolják a támadás sikerességét. Az egyik az idő – tehát az 5 mp nem annyira hülyeség -, a padló felülete és az étel nedvessége.

Végeztek egy kutatást dinnye, kenyér, vajas kenyér és gumi cukor bevonásával, azaz leejtésével. Ezeket 1 mp-nél rövidebb idő, majd 5, 30 és 300 mp múlva kapták fel és nézték meg a „baktériumozottságukat”. A vizsgálat alapján a dinnye fertőződött meg leghamarabb és a gumicukor legkésőbb.

Az sem mindegy, hogy milyen padlóra dobáljuk, számomra meglepő módon a szőnyegre ejtés a „legegészségesebb” és a laminált padló a legveszélyesebb.

5 masodperces szabaly

Összefoglalva, akár egy tizedmásodperc alatt is megfertőződhet az étel, de lehet, hogy egy perc múlva sem. Ha kekszet eszünk földről az veszélytelenebb, mintha fagyit nyalogatnánk onnan, bár azt mondják, hogy egy kellőképpen tisztán tartott padlót meg is nyalhatunk. Azonban jobban járunk, ha szőnyeget nyalogatunk 😀

Csináltak egy felmérést a földről evőkről is. Eszerint az emberek 87 %-a evett más földről. És a nagy részük, 81 %-uk nő. Bár erre nem tért ki az eredményközlő, de szerintem a nők többsége itt azzal magyarázható, hogy általában mi takarítunk, tehát mi ismerjük a padló szennyezettségi szintjét, így nagyobb bátorsággal állunk neki onnan felenni valamit (ha nekiállunk…). Plusz a gyerekekről szó sem volt, akik nemhogy a földről esznek, hanem a földet eszik egy-egy homoktortázás alkalmával 🙂

5 masodperces szabaly

 

Te mit ettél már a földről? 🙂

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához, ne maradj le semmiről! 🙂