Ristorante Krizia – étteremteszt

Krizia etteremteszt

 

Most egy olyan éttermet nyílt lehetőségem kipróbálni, ahová, ha nem kaptam volna meghívást, valószínűleg nem jutottam volna el. Ez az olasz ételeket kínáló Ristorante Krizia. 

Nem azért nem jutottam volna el, mert messze van, éppen ellenkezőleg, kifejezetten jó helyen, az Oktogon és a Nagymező utca között található, ahol elég sokszor megfordultam, de ezt a kissé eldugott pincehelyiséget az egyáltalán nem hivalkodó cégérével nem vettem észre. Pedig már több, mint 30 éve ott van és működik, Graziano Cattaneo tulajdonos és chef irányításával. Sőt, több helyen Budapest legjobb éttermei között jegyzik.

Őszintén szólva vannak előítéleteim az ilyen „legjobb étteremnek” kikiáltott helyekkel, ezeken az általában csili-vili elegáns helyeken én kissé feszengve érzem magam, de itt a meghitt, családias légkör dominált. Ami nekem a legjobban tetszett, azok a kis csipketerítők az ezüsttálcákon 🙂

 

 

Krizia etteremteszt

image

image

Krizia etteremteszt

image

Krizia etterem

 

Mi hétfőn látogattunk oda, ami nyilvánvalóan nem egy főnap az éttermek életében, rajtunk kívül talán 2 asztalnál ültek. Ami meglepő volt számomra, hogy délután 5-re szerettünk volna menni, de a Krizia csak 12 és 15 óra között, majd este 18:30 és 24 óra között van nyitva. Olaszországban megszokott a siesta, itt figyelembe kell vennünk ezt, ha itt szeretnénk vacsorázni.

Ami kifejezetten jó volt ebben az aznapi gyér látogatottságban, hogy a többségeben ott tartózkodó tulaj, Graziano szinte csak velük foglalkozott, egy külön, számunkra összeállított menüsort kaptunk és mellé az ő történeteit, arról, hogy merre járt és főzött a világon, hogyan készíti el a krokodilhúst, miként szúrta ki rögtön az odalátogató Michelin-ellenőrt, honnan szerzik be az ételeket – pl. a fügét a saját fájáról, amit lehet, azt itthonról, de aminek nincs itt megfelelő minőségű alternatívája, az Olaszországból érkezik. Egy élmény volt hallgatni 🙂 Ebben a menüsorban az volt a jó, hogy ezeket az ételeket én magamtól nem választottam volna, de Graziano nem kérdezett, csak csinálta, nekem pedig újra rá kellett jönnöm, hogy érdemes kipróbálni a nem megszokott ételeket is, mert nagy ízélményben lehet részünk. Bár azt mondta, hogy hétfő van és ez nem az ő napja, kíváncsi lennék, hogy milyen, amikor igazán „formában van” 🙂 Híres az improvizatív menűsorairól, úgy tűnt, hogy mi is részben ilyet kóstolhattunk.

 

Krizia etteremteszt

Apperitivo és előétel

Krizia etteremteszt

Ez az egyik legkülönlegesebb étel, amit valaha ettem: sütőtökös polip étcsokival. Mennyei! Az étlapon nem láttam ilyet, de ha egyszer ott esztek, kérjetek ilyet!

image

Sütőtökös tortelli zsályás vajjal – ismételni tudom, hogy ezt is ki kell próbálni, már csak a tésztának olyan jó íze és állaga van, hmmm..

image

Csirkemell fügével és gorgonzola sajttal – én nem vagyok a rizs nagy barátja, de itt az összeset megettem, annyira finom volt! A füge is telitalát vele.

image

Csokimousse homoki szarvasgombával – még sosem ettem szarvasgombát, így kíváncsian ízlelgettem, de őszintén szólva enélkül nekem/nekünk jobban bejött volna a desszert, de hát ízlések… más valószínűleg meg kifejezetten értékeli ezt a plusz ízt.

Itt vicces volt, mert a desszert előtt jött a pincér és kérdezte tőlünk, hogy tudjuk-e, mit fogunk kapni, mert sosem tudja, milyen evőeszközt rakjon, annyira meglepetésszerűen dolgozik a chef 🙂 Ez nem kritika, sőt, kifejezetten szimpatikus volt 🙂

image

Krizia etterem

 

Árak tekintetében szerintem némileg az átlag felett van, viszont tényleg jó szívvel javaslom azoknak, akik igazi olasz ételeket akarnak enni, meghitt, olaszos hangulatú helyen.

Graziano mesélte, hogy magasrangú politikusaink is hozzájuk járnak vagy onnan rendelnek, ezt döntse el mindenki, hogy jó vagy rossz, hogy ott találkozhatunk velük 🙂 viszont a minőség ezáltal is pluszban garantált. 🙂

 

Ristorante Krizia

cím: 1066 Budapest, Mozsár u. 12.

honlap: http://www.ristorantekrizia.hu

facebook oldal: http://www.facebook.com/ristorantekrizia

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről!