Oktoberfest – hogyan lett esküvőből sörfesztivál?

Oktoberfest

 

 

Hogyan lesz egy esküvőből Németország legnagyobb sörünnepe, az Oktoberfest?

1810. október 12-én tartották Terézia Sarolt szász hercegnő és Lajos trónörökös herceg esküvőjét. Lajos úgy gondolta, hogy örömét meg kell osztani München népével is, így több ezer ember szeme láttára esküdtek meg, illetve mulatoztak a müncheni városfal melletti – később a menyasszonyról elkeresztelt – mezőn.

Mivel Lajos az antik kori Görögország nagy kedvelője volt, ezért az ő javaslatára, az olimpiai játékok mintájára szervezték meg az eseményt, persze azért volt sör és vigasság is. Az első ünnepség 5 napig tartott és október 17-én egy lóversennyel zárult. Az első rendezvény után, mivel a nép rendkívül élvezte a mulatságot – leginkább a lóversenyt – úgy döntöttek, hogy megismétlik az eseményt a következő évben is, ugyanitt, ugyanazon a napokon. Ezzel megalapozták az azóta is egyik legnagyobb nemzetközi fesztiválként számon tartott Oktoberfestet.

A rendezvény jól beleillett Lajos uralkodói törekvéseibe: erősíteni akarta alattvalóiban a hűség és az összetartozás érzését, ugyanakkor a gáláns, művészetpártoló és szabadelvű német hazafi képét akarta sugározni, Münchent pedig Németország művészeti központjává fejleszteni. Az ünnepen való részvétel egy ideig így inkább a király iránti lojalitást jelképezte, mint a sör szeretetét.

A rendezvény kezdőpontját idővel a hosszabb nappalok és jobb időjárás miatt előrehozták szeptemberre, csak a vége esik októberre. 

1880-tól engedélyezték a sör árusítását, az első grillcsirke árus 1881-ben jelent meg. A sörfőzdék lassan hatalmas sörsátrakká alakultak, mert egyre nőtt a látogatottság és már nem tudtak elegendő helyet biztosítani a vendégek számára. Egyre több lett a mutatványos és a körhinta.

Oktoberfest

1910-ban ünnepelték az Oktoberfest első jubileumát, amikor az akkori legnagyobb sátorban már 12000 ember fért el és 12000 hektoliter sört szolgáltak fel.

1950 óta az akkori müncheni polgármester, Thomas Wimmer, vezette be azt a szokást, hogy az első söröshordót, mindig az akkori polgármester nyitja ki, és mellé a tömeggel együtt azt kiabálják, hogy „O’zapft is” , mely magyarul nagyjából a „Lepcsapolva!” kifejezésnek felel meg.

1980-ban egy kukába rejtett csőbomba robbant az Oktoberfest bejáratánál, ahol 13-an meghaltak és több mint 200-an sebesültek meg, a halottak között volt maga a robbantó, a neonáci geológushallgató, Gundolf Köhler is. Ezt az oktoberfesti terrortámadást tartják a németek a történelmük során az egyik legrosszabbnak.

 

Ma az Oktoberfest a világ legnagyobb népi fesztiválja, évente több mint 6 millió vendég érkezik a világ minden tájáról az eseményre. Rengeteg programot, bajor ételkülönlegességeket, sör különlegességeket kínál minden turistának. Az utóbbi években az alkoholfogyasztás jelentősen megnőtt, ennek megfékezése érdekében a sátrakat arra kötelezték, hogy este 6 óráig csak tradícionális fúvós zenét játszhatnak és a maximális hangerőt 85 decibelben határozták meg, sláger és popzenét csak az esti órákban lehet sugározni. Ez annak érdekében is történt, hogy az Oktoberfest továbbra is elérhető maradjon a családosok és az idősek számára is.

 

Ti jártatok már az Oktoberfesten?

 

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Forrás:

http://oktoberfest2016.hu/hirek/1589-az-elso-oktoberfest-tortenete

http://hirhatar.com/eskuvobol-sorunnep-az-oktoberfest-tortenete/

http://eurotrip.hu/oktoberfest

https://hu.wikipedia.org/wiki/Oktoberfest