Diner en Blanc – vacsora titkos helyszínen, tiszta fehérben

diner en blanc

 

 

Mit szólnál hozzá, ha meghívnálak vacsorázni, de neked kell hozni az ételt, a tányérodat, de még az asztalodat és a székedet is? Nem mondom meg, hogy hol fogunk vacsizni, de azt tudd, hogy csak tiszta fehér, elegáns ruhában jöhetsz? Őrült ötlet, nem? Persze éppen ezért zseniális!

diner en blanc

A vacsora fehérben (Le Diner en Blanc) 1988 nyarán Párizsból indult, Francois Pasquier kerti partijával. A rendezvényre végül annyian jöttek el, hogy nem fértek el a kertben, így egy közeli térre vonultak át és ott vacsoráztak együtt a résztvevők. Azóta évente rendezik a fehér ruhás flashmobot a világ számos nagyvárosában többszáz, többezer résztvevővel.

diner en blanc

Kezdetben még szájról szájra terjedt a barátok között az esemény, ma már persze az internet és a közösségi média segítségével sokkal könnyebben terjed a híre és könnyebb is a kommunikáció a résztvevőkkel. De az alapok ugyanazok maradtak, egy addig titkos helyszínen, közterületen fogyasztják el a vacsorát, talpig fehérben és kellő eleganciával, de akár bohókásan is.

diner en blanc

Magyarországon idén, szeptember 3-án rendezik meg az első hivatalos Diner en Blanc-ot Budapesten. Mivel közterületen lesz a rendezvény, amit eredetileg nem erre terveztek és a résztvevőkön kívül nyilván sok-sok nézelődő vagy csak egyszerű járókelő is ott lesz, elég komolyan leszabályozzák a részleteket, teszik ezt mindazért, hogy a lehető legkellemesebben teljen el a vacsora. Például csak párban lehet menni, az asztalokat sorban kell letenni, a nők az egyik oldalra, a férfiak a másik oldalra ülnek. A hölgyeknek jut majd a szebb látvány 🙂 Az eleganciához hozzátartozik a megfelelő ruházat, de az is, hogy csak fehér és csak porcelán tányérokból lehet enni, díjazzák az asztalok ötletes feldíszítését is, egy csokor virág vázában, a fehér asztalterítő és egyéb dekorációs elemek kifejezetten örvendetesek.

diner en blanc

Bár az esemény nonprofit és ugye te viszel magadnak mindent, azért fizetni kell a részvételért, egyrészt a helyszín biztosítása, szervezési költségek stb. miatt, másrészt igen komoly licenszdíjat és feltételeket kell elő- és megteremteni a szervező csapatnak. Ha valakinek nincs lehetősége mindent vinni, akkor lehet bútort bérelni, illetve ételt rendelni – egy részét kóstoltam, nagyon finom volt, köszönhetően a Kiosk csapatának. Ha a ruhához keresel inspirációt, nézd meg Áginak, a Cinnamon 4x bloggerének ezt a bejegyzését: Hófehér elegancia – örök klasszikus, mely soha nem megy ki a divatból

diner en blanc

Az esemény sajtótájékoztatóján Mautner Zsófi, a műsorvezető mindenhogyan megpróbálta kiszedni a szervezőkből a helyszínt – mert ez mégiscsak a legérdekesebb része, hogy nem tudni, hol lesz -, de persze kitartóan ellenálltak és nem árultak el semmit… 🙂 Nekem van egy tippem, mégpedig a Duna korzó, na de majd meglátjuk, lehet, hogy teljesen más lesz az irány 🙂

Az eseményről minden infót megtalálsz a honlapon, illetve regisztrálni is itt lehet.

Én egyszerűen imádom ezt az ötletet, ha tudtok, vegyetek részt rajta!

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Forrás: http://budapest.dinerenblanc.info/