Kiwizselé – egészségesebb gumicukor házilag
Bár most már megjelentek a boltokban, piacokon az első tavaszi gyümölcsök, sajnos még elég drágák.
Viszont a télen is kaphatók ára egész alacsony, így van ez a kiwivel is. Mivel ennek is olyan jó friss, savanykás íze van, szerintem teljesen passzol tavaszra is. A hűtőmben egy-két hete már ott állt egy doboz kiwi, most gyorsan felhasználtam és isteni gumicukorpótlék készült belőle.
Az “egészséges(ebb)” jelzőt az általában a boltokban kapható gumicukrokkal szembeállítva érdemelte ki a kiwizselé, természetesen a cukor nem sorolható az egészséges élelmiszerek közé. Mivel általában elég savanyúak a kiwik, valamilyen édesítést mindenképpen ajánlok hozzá.
Kiwizselé – Hozzávalók:
1 kg kiwi
10 dkg cukor
1 tasak (25 g) por állagú zselatin – én a Horváth Rozisat használom, az forralható
Kiwizselé – Elkészítés:
A kiwiket meghámozzuk és 4-8 darabba vágjuk.
Fedő alatt feltesszük főzni.
Amikor már nagyjából megpuhult, fogjuk a botmixert és összemixeljük. Közben én levettem a tűzről, mert turmixolva nagyon „köpködött”.
Hozzáadjuk a cukrot.
Egy decinyit kb kiveszünk a kiwiből, hozzáadjuk a zselatint, majd visszaöntjük, így talán nem lesz csomós. Olvasd el, mi van a zselatin használto utasításán, ha nem forralható, akkor aszerint járj el!
Megvárjuk, míg rottyan egy-kettőt, majd sütőpapírral bélelt formába öntjük (kb 20×30 cm-esbe).
Ha kihűlt, hűtőbe rakjuk egy napra, utána szépen szeletelhető.
Ha szereted a gyümölcszseléket, próbáld ki az epreset és az almásat is!
Tetszett a bejegyzés? Csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához, ne maradj le semmiről! 🙂
You must be logged in to post a comment.