Szilvás galette

szilvas galette

 

Mi is az a galette? A franciáknál ez egy lapos kerek süteményt jelent.

A szilvás galette elkészítése nagyon egyszerű, a tészta alig pár hozzávalóból áll, 10 perc alatt összedobható. A tölteléknek pedig használjuk, ami éppen megtalálható otthon, nálam most a szilva volt soron.

 

Szilvás galette – Hozzávalók:

tésztához:

160 g liszt

110 g vaj

1 tk cukor

1 csipet só

3 ek jéghideg víz

töltelékhez:

6 db szilva

fél citrom lereszelt héja

2 ek cukor

1 ek liszt

fél tk fahéj

tészta megkenéséhez:

1 tojás

tészta alá sütéskor:

1 ek liszt

1 ek cukor

 

Szilvás galette – Elkészítés:

A lisztet, vajat, cukrot és sót morzsás állagúra összedolgozzuk, majd a vizet hozzáadagolva összegyúrjuk a tésztát.

Folpackba csomagoljuk és fél órára a hűtőbe tesszük.

A szilvát kimagozzuk, cikkekre vágjuk és összekeverjük a többi hozzávalóval.

A tésztát kb. 30 cm átmérőjűre nyújtjuk lisztezett felületen.

Sütőpapírt rakunk egy tepsire, ezt megszórjuk egy kis liszttel és cukorral (kb 1-1 ek). Erre ráhelyezzük a kinyújtott tésztát.

Ráhalmozzuk a szilvát úgy, hogy a szélén kimaradjon egy kb 2,5 cm-es sáv mindenhol.

A tészta széleit ráhajtogatjuk a szilvás részre és a tésztarészeket enyhén egymáshoz nyomogatjuk. Nem kell itt tervezgetni, méricskélni, ahogy sikerül, úgy lesz jó! Én annyit csináltam vele, hogy a tészta széleit előzőleg kiegyengettem, hogy ne legyen pl. szakadozott.

A tésztát megkenjük tojással.

190 C-ra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük.

Hidegen és melegen egyaránt finom.

 

 

Csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához is! 🙂

 

 

szilvas galette

 

 

Forrás: http://gastronomica.blog.hu/2010/09/03/szilvas_galette