Szilvás galette
Mi is az a galette? A franciáknál ez egy lapos kerek süteményt jelent.
A szilvás galette elkészítése nagyon egyszerű, a tészta alig pár hozzávalóból áll, 10 perc alatt összedobható. A tölteléknek pedig használjuk, ami éppen megtalálható otthon, nálam most a szilva volt soron.
Szilvás galette – Hozzávalók:
tésztához:
160 g liszt
110 g vaj
1 tk cukor
1 csipet só
3 ek jéghideg víz
töltelékhez:
6 db szilva
fél citrom lereszelt héja
2 ek cukor
1 ek liszt
fél tk fahéj
tészta megkenéséhez:
1 tojás
tészta alá sütéskor:
1 ek liszt
1 ek cukor
Szilvás galette – Elkészítés:
A lisztet, vajat, cukrot és sót morzsás állagúra összedolgozzuk, majd a vizet hozzáadagolva összegyúrjuk a tésztát.
Folpackba csomagoljuk és fél órára a hűtőbe tesszük.
A szilvát kimagozzuk, cikkekre vágjuk és összekeverjük a többi hozzávalóval.
A tésztát kb. 30 cm átmérőjűre nyújtjuk lisztezett felületen.
Sütőpapírt rakunk egy tepsire, ezt megszórjuk egy kis liszttel és cukorral (kb 1-1 ek). Erre ráhelyezzük a kinyújtott tésztát.
Ráhalmozzuk a szilvát úgy, hogy a szélén kimaradjon egy kb 2,5 cm-es sáv mindenhol.
A tészta széleit ráhajtogatjuk a szilvás részre és a tésztarészeket enyhén egymáshoz nyomogatjuk. Nem kell itt tervezgetni, méricskélni, ahogy sikerül, úgy lesz jó! Én annyit csináltam vele, hogy a tészta széleit előzőleg kiegyengettem, hogy ne legyen pl. szakadozott.
A tésztát megkenjük tojással.
190 C-ra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük.
Hidegen és melegen egyaránt finom.
Csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához is! 🙂
Forrás: http://gastronomica.blog.hu/2010/09/03/szilvas_galette
You must be logged in to post a comment.