Bugatsa – görög sütemény

Bugatsa gorog suti


A görög sütik világa nem merül ki a baklavában, bár sajnos én is csak azt kóstoltam, mikor Görögországban jártam. Viszont készítettem már
 lemonopitát, most pedig véletlenül akadtam a bugatsa receptjére. Ez sem egy nagy dolog, gyakorlatilag tejbegrízt kell tölteni két leveles tészta közé … A tejbegrízért nem rajongok, de ez fahéjjal megszórva isteni finom sütemény lesz!

Az étel Macedóniából származik, főként Görögország északi régióiban népszerű, de Krétán is sok erre „szakosodott” cukrászda található (én sajnos egyre sem figyeltem fel…). Eredeti receptje szerint phyllo tésztából készül, ami egy hajszálvékonyra nyújtott tészta, ennek a tölteléke búzadara, de léteznek sós, sajtos vagy húsos változatok is.

Természetesen bugatsa-témában is született Guiness-rekord, 2008-ban Serres városában 250 kg-os, 20 m hosszú, 60 cm vastag bugatsát sütött összesen 40 ember. 

Én ezt nem akartam túlszárnyalni, maradtam a sima tepsis méretnél 🙂

 

Bugatsa – Hozzávalók:

1 cs leveles tészta
1 l tej
2 dl cukor
2 dl búzadara
4 ek vaj
1 vanília kikapart belseje
a tetejére:
fahér
porcukor

 

Bugatsa – Elkészítés:

A leveles tésztát kinyújtjuk. Az egyik felét a sütőpapíros vagy kivajazott tepsi aljára fektetjük.
A tejet és cukrot felforraljuk, beleszórjuk a búzadarát és addig kevergetjük, amíg sűrű nem lesz.
Kicsit hűlni hagyjuk, közben belekeverjük a vajat és a vaníliát.
A leveles tésztára öntjük, elsimítjuk, majd befedjük a másik fele tésztával.
200 °C-ra előmelegített sütőben kb 25 perc alatt megsütjük.
Megszórjuk porcukorral és fahéjjal és langyosan vagy hidegen tálaljuk.

 

Konyhalál Facebook oldal: itt!

 

Bugatsa gorog suti

 

Sütipecséttel elvileg az egész felület feliratos volt, de sütés után sajnos csak néhány helyen látszott.

 

Bugatsa gorog suti

Bugatsa gorog suti
Bugatsa gorog suti
Bugatsa gorog suti

Bugatsa gorog suti

Bugatsa gorog suti

 

Forrás: http://www.nosalty.hu/recept/bugatsa



4 thoughts on “Bugatsa – görög sütemény”