Bugatsa – görög sütemény
A görög sütik világa nem merül ki a baklavában, bár sajnos én is csak azt kóstoltam, mikor Görögországban jártam. Viszont készítettem már lemonopitát, most pedig véletlenül akadtam a bugatsa receptjére. Ez sem egy nagy dolog, gyakorlatilag tejbegrízt kell tölteni két leveles tészta közé … A tejbegrízért nem rajongok, de ez fahéjjal megszórva isteni finom sütemény lesz!
Az étel Macedóniából származik, főként Görögország északi régióiban népszerű, de Krétán is sok erre „szakosodott” cukrászda található (én sajnos egyre sem figyeltem fel…). Eredeti receptje szerint phyllo tésztából készül, ami egy hajszálvékonyra nyújtott tészta, ennek a tölteléke búzadara, de léteznek sós, sajtos vagy húsos változatok is.
Természetesen bugatsa-témában is született Guiness-rekord, 2008-ban Serres városában 250 kg-os, 20 m hosszú, 60 cm vastag bugatsát sütött összesen 40 ember.
Én ezt nem akartam túlszárnyalni, maradtam a sima tepsis méretnél 🙂
Bugatsa – Hozzávalók:
1 cs leveles tészta
1 l tej
2 dl cukor
2 dl búzadara
4 ek vaj
1 vanília kikapart belseje
a tetejére:
fahér
porcukor
Bugatsa – Elkészítés:
A leveles tésztát kinyújtjuk. Az egyik felét a sütőpapíros vagy kivajazott tepsi aljára fektetjük.
A tejet és cukrot felforraljuk, beleszórjuk a búzadarát és addig kevergetjük, amíg sűrű nem lesz.
Kicsit hűlni hagyjuk, közben belekeverjük a vajat és a vaníliát.
A leveles tésztára öntjük, elsimítjuk, majd befedjük a másik fele tésztával.
200 °C-ra előmelegített sütőben kb 25 perc alatt megsütjük.
Megszórjuk porcukorral és fahéjjal és langyosan vagy hidegen tálaljuk.
Konyhalál Facebook oldal: itt!
Sütipecséttel elvileg az egész felület feliratos volt, de sütés után sajnos csak néhány helyen látszott.
4 thoughts on “Bugatsa – görög sütemény”
You must be logged in to post a comment.
De jól néz ki! :-))
Nagyon guszta, megkóstolnám! 🙂
Nem okoskodni szeretnek, de a phyllo az kifejezetten retesteszta, es itt Cipruson abbol is keszitjuk, sima reteslapokkal , akkor vajat kell kenni koze, vagy van egy vajas fajta, akkor csak siman fel csomag lap alulra, a masik a tetejere. Es meg annyi a kulonbseg, hogy ezt a sutit nagyon nagyon aproszemu grizbol csinaljuk, ugyhogy az allaga kozelebb van a pudinghoz, mint a tejbegrizhez. Es valoban egyszeru, es nagyon finom. Bar biztos vagyok benne, hogy a sima grizbol is isteni.
Szia Márti!
Igen, a phyllo egyfajta rétestészta.
Az mondjuk nem tudtam, hogy ott a gríz kisebb szemű, köszönöm az információt.