Konyhalál KözösKedd 3. – perec

konyhalál közöskedd perec

 

Ismét kedd, ismét KözösKedd! 🙂 Ismét közös gyűjtemény elkészítésére invitállak Benneteket, ismét sok-sok résztvevőre számítok.

 

Mivel idén nem volt még tél és jég, kimaradtak a megcsúszásból adódó esések, tehát az ilyenfajta perecelések helyett pereceljünk közösen a konyhában! 🙂

A 3. heti téma a PEREC!

Jöjjenek a sós és édes perecek, perectészták, perecformák, kész (gyári) perecek felhasználása, mint díszítés …

 

Ismeritek a perec történetét?

A perec elnevezés a latin „bracellum” szóból származik, mely kar-t jelent. Szokás volt még a pogány időkben, hogy az elhunytak mellé temették ékszereiket, fegyvereiket, majd később rájöttek, hogy ez nem annyira „gazdaságos”, ezeket tésztából „utángyártották” és így kerültek a sírba, pl. nyakláncok, gyűrűk, karkötők is (gondolom, innen ered a karperec szó).

743-ban egy konsilium szigorúan megtiltotta a keresztényeknek, hogy a pogány szokásokat megtartsák.

De kb. 100 évvel később egy német kolostorban a szerzetesek a híveiknek böjt idején egy újfajta süteményt osztogattak, mely tejből, vajból mézből és tojásból készült és formája két keresztbe tett kart szimbolizál (a 3 részre tagoltságát a Szentháromság jelképének is tekintették). Ez aztán elterjedt más kolostorokban is.

Néhány évtizeddel később véres forradalom tört ki Németország-szerte, a kolostorokat felgyújtották, a szerzetesek kénytelenek voltak elmenekülni ezekből bekapcsolódni a polgári életbe. Elkezdtek perecsütéssel foglalkozni, amely annyira népszerű lett, hogy végül tanoncokat is kellett felvenniük. A kenyérsütőkkel együtt céhekbe tömörültek. Így került a perec a pékek címerébe is.

(Forrás: itt)

 

A szabályok változatlanok:

A képeket és linkeket aznap a Konyhalál Facebook oldalának üzenőfalára várom. Ezek természetesen lehetnek régi bejegyzések, de ha valakit aznapra megihlet a téma, akkor az újakat is még nagyobb szeretettel várom! :) Egyelőre mindenkitől maximum 3 db-ot kérek! Lehetőleg az üzenőfalra egyesével, képpel és természetesen linkkel töltsétek fel a recepteket. Ha valakinek nincs blogja, de szeretné, ha bekerülne a válogatásba, kérem, hogy pötyögje be a receptet is a kép mellé.

A témakiírásos blogbejegyzés alá folyamatosan töltöm fel az általatok küldött képeket és linkeket.  Ha minden jól megy, legkésőbb szerda délig felkerül az összes, tehát érdemes visszanézni a bejegyzésre.

Ha Te is jelzed a saját beküldött blogbejegyzésed alatt, hogy ez a recept részt vesz a Konyhalál KözösKedd gyűjteményében (az aktuális linkkel), azt megköszönöm.

Ha van kedved, vidd hírét a játéknak, úgy jó, ha minél többen vagyunk, minél sokszínűbb a gyűjtemény! Blog oldalsávba való kép:

közöskedd kocka

 

Hozzá a link: https://konyhalal.cafeblog.hu/kategoria/kozoskedd/

 

Ha kérdésetek van, ne tartsátok vissza! 🙂

 

Gyertek perecelni! 🙂

 

 

A kollekció:

 

AranyTepsi: Kókusszal szórt csokis perec

1 perec

 

Életinfo: Sós pancsos perec

1 perec

 

Olajbogyó: Sós perec és stangli 

1 perec

 

Vöröskaktusz: Sajtos perec 

1 perec

 

Rozmaring & Ibolya: Édes perec

1 perec

 

Rozmaring & Ibolya: Ánizsos-csokis pereckék

1 perec

 

Rozmaring & Ibolya: Dupla sajtos juhtúrós perec

1 perec

 

Gizi receptjei: Sörperec a Váncza süteményeskönyvből

1 perec

 

Gizi receptjei: Sajtos perec

1 perec

 

Kiss Imréné Magdi: Perec

Hozzávalók:
25 dkg margarin
25 dkg sertészsír
1 nagy doboz tejföl (450 g)
3 tojássárgája
1 púpos evőkanál só
1 mokkáskanál cukor
1 dl tej
3 dkg friss élesztő
késhegynyi sütőpor
amennyi lisztet felvesz (kb. 1 kg)

Elkészítés:
A margarint és a zsírt jól kikeverjük a sóval, majd a tejföllel, a cukorral, a tojással és a sütőporral együtt jól kidolgozzuk.Beletesszük a tejben felfuttatott élesztőt és a lisztet. Nem kell keményre gyúrni, sem keleszteni. Kinyújtjuk, a kívánt formákra szaggatjuk, megkenjük tojással, ízlés szerint megszórhatjuk reszelt sajttal, kömény- vagy szezámmaggal, majd 180°C-ra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.

1 perec

 

Kiss Imréné Magdi: Sajtos perec

Hozzávalók:

A tésztához:
70 dkg liszt
50 dkg margarin
15 dkg reszelt sajt
4 tojássárgája
4 evőkanál tejföl
1 púpos evőkanál só
A tetejére
20 dkg reszelt sajt

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrom, kb. 4-5 mm vastagra nyújtom és szaggatom. Tojással megkenem, majd mindegyiket belemártom a reszelt sajtba. 180°C-ra előmelegített sütőben szép pirosra sütöm. Nagyon szeretjük.

1 perec

 

Kiss Imréné Magdi:  Kunsági perec

Hozzávalók:
34 dkg zsír
1 egész tojás
1 kis pohár (200 g) tejföl
1 csapott evőkanál só
1 csapott evőkanál cukor
3 dkg élesztő
tej
pici cukor
kb. 80 dkg – 1 kg liszt
Máz a tetejére:
1 evőkanál só
3 evőkanál liszt
víz

Elkészítés:
A zsírt, a tojást, a tejfölt, a sót és a cukrot simára kavarom. Az élesztőt felfuttatom a tejben pici cukorral, majd hozzáteszem az előző anyaghoz, és hozzáadom a lisztet. Apránként szoktam hozzáadni. Nem kell keményre gyúrni, rögtön lehet vele dolgozni. Csípek a tésztából egy darabot, kisodrom mint a nudlit, és egyforma darabokra vágom. Vékonyra sodrom, és perecet formálok belőle. 180°C-ra előmelegített sütőben sütöm. A mázzal akkor kenem le a tetejét, amikor már majdnem megsült, és csak egy pár percre teszem vissza a sütőbe. Család nagy kedvence!

1 perec

 

Abroszra való: Szezámmagos perec

1 perec

 

Abroszra való: Sós perec

1 perec

 

Abroszra való: Sós perec

1 perec

 

Culin’Art: Sós perec

1 perec

 

Recept-oldal: Vaníliás perec

1 perec

 

Recept-oldal: Mogyorós perec

1 perec

 

 

Recept-oldal: Bajor perec

1 perec

 

Fűszermánia: Karikás perecek

1 perec

 

Receptelő: Sokmagvas kisperec

1 perec

 

Ildikó konyhája: csokis perec

1 perec

 

 

Kisribizli blogja: Juhtúrós perec

1 perec

 

Takarékos konyha: Sós perec

1 perec

 

Konyhalál: Rénszarvas keksz

1 perec rénszarvas konyhalál

 

Konyhalál: „Kerek perec”

1 kerek perec