Diós bagoly … izé halálfej keksz – SAD! 20. forduló

bag1

A SAD! – Süss, Alkoss, Díszíts játék 20. fordulójának a témája karácsony előtt nagyon aktuálisan a gasztroajándék lett.

Mióta rájöttem, hogy szeretek sütni :), az általam adott ajándékok között is várható valami ehető 🙂 A keksz jó választás ajándékba, mert sokáig eláll, el lehet készíteni jó pár nappal az esemény előtt.

Ezek a kekszek Bécsbe utaztak velem egy salsa congress-re. Egy részüket már odafelé a Télapó „kézbesítette” mikulás csomagként, egy részük viszont sajnos betegség miatt nem ért célba (igen, Zsófi, a Tiétek lett volna).

Cuki baglyoknak indultak a kekszek, de ahogy nézem őket, egyre inkább halálfejre hasonlítanak … grrrr! 😀

Szerintetek?

bagolyok

Hozzávalók:

20 dkg liszt

10 dkg darált dió

20 dkg vaj

10 dkg (barna) cukor

1 kávéskanál őrölt fahéj

díszítéshez: mandula, mazsola, csoki, cukorgyöngy stb.

Elkészítés:

A vajat apróra kockázzunk és összekeverjük, -gyúrjuk a többi hozzávalóval.

Fél órát a hűtőben pihentetjük.

Kilisztezett deszkán 2-3 mm vékonyra nyújtjuk.

Kerek formákat szaggatunk, a szemekhez kis golyókat gyúrunk, majd rálapogatjuk a testre. Én jobb híján mazsolát használtam a szemekhez és a csőrhöz is, ebből jobb a keményebb fajta, mert a puhát nehéz beledolgozni a tésztába úgy, hogy sülés után is ottmaradjon. Jobb a mandula, mert az keményebb, biztosabban ottmarad. Villával megnyomkodjuk az alsó részét, ezek lesznek a lábak.

180 °C-ra előmelegített sütőben 10-12 perc megsütjük (ne süssük nagyon tovább, mert megéghet).

A tepsiben hagyjuk kihűlni.

Itt egy kis gyűjtemény további gasztroajándékokról:

kókuszcsók

rénszarvas keksz

marcipános keksz

földimogyoró mikulás karácsonyfadísz

mézeskalács madár karácsonyfadísz

színes-ízes kockacukor teázóknak/kávézóknak

angyalkás befőttesüveg – gasztroajándék csomagolás

Konyhalál Facebook oldal: itt!

bag4

 

 

bag6

 

bag3

bag10

Forrás: http://www.recept-oldal.hu/cikkek/edes-sutemenyek–edessegek/bagoly.html