Diós bagoly … izé halálfej keksz – SAD! 20. forduló
A SAD! – Süss, Alkoss, Díszíts játék 20. fordulójának a témája karácsony előtt nagyon aktuálisan a gasztroajándék lett.
Mióta rájöttem, hogy szeretek sütni :), az általam adott ajándékok között is várható valami ehető 🙂 A keksz jó választás ajándékba, mert sokáig eláll, el lehet készíteni jó pár nappal az esemény előtt.
Ezek a kekszek Bécsbe utaztak velem egy salsa congress-re. Egy részüket már odafelé a Télapó „kézbesítette” mikulás csomagként, egy részük viszont sajnos betegség miatt nem ért célba (igen, Zsófi, a Tiétek lett volna).
Cuki baglyoknak indultak a kekszek, de ahogy nézem őket, egyre inkább halálfejre hasonlítanak … grrrr! 😀
Szerintetek?
Hozzávalók:
20 dkg liszt
10 dkg darált dió
20 dkg vaj
10 dkg (barna) cukor
1 kávéskanál őrölt fahéj
díszítéshez: mandula, mazsola, csoki, cukorgyöngy stb.
Elkészítés:
A vajat apróra kockázzunk és összekeverjük, -gyúrjuk a többi hozzávalóval.
Fél órát a hűtőben pihentetjük.
Kilisztezett deszkán 2-3 mm vékonyra nyújtjuk.
Kerek formákat szaggatunk, a szemekhez kis golyókat gyúrunk, majd rálapogatjuk a testre. Én jobb híján mazsolát használtam a szemekhez és a csőrhöz is, ebből jobb a keményebb fajta, mert a puhát nehéz beledolgozni a tésztába úgy, hogy sülés után is ottmaradjon. Jobb a mandula, mert az keményebb, biztosabban ottmarad. Villával megnyomkodjuk az alsó részét, ezek lesznek a lábak.
180 °C-ra előmelegített sütőben 10-12 perc megsütjük (ne süssük nagyon tovább, mert megéghet).
A tepsiben hagyjuk kihűlni.
Itt egy kis gyűjtemény további gasztroajándékokról:
földimogyoró mikulás karácsonyfadísz
mézeskalács madár karácsonyfadísz
színes-ízes kockacukor teázóknak/kávézóknak
angyalkás befőttesüveg – gasztroajándék csomagolás
Konyhalál Facebook oldal: itt!
Forrás: http://www.recept-oldal.hu/cikkek/edes-sutemenyek–edessegek/bagoly.html
You must be logged in to post a comment.