Étkezési olajok – melyik mire használható

 

 

Valószínűleg minden háztartásban van a kamrapolcon valamilyen olaj. A legáltalánosabb a sütésre használt napraforgóolaj, de azon kívül is akadhat néhány, sőt, biztosan jó pár olyan is van, amit eddig nem használtál, de érdemes lenne kipróbálni.

A sütésen kívül van, ami salátákhoz, ízesítéshez, kenyerekhez, krémekhez, pestókhoz, sőt, édességekhez való.

Mi az olaj?

Növényi eredetű és szobahőmérsékleten folyékony állapotú anyag.

Az étolajakat különböző magokból, diófélékből, tágan értelmezett gyümölcsökből, magcsírákból hideg sajtolással vagy magas hőfokon finomítás, tisztítás útján nyerik.

Az olajok az emberi szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlen zsírsavakat tartalmaznak, ezek lehetnek telítettek (kevésbé egészséges) vagy telítetlenek (kedvező hatást gyakorolnak a szervezetre).

Olajfajták

Napraforgóolaj

A hámozott, őrölt napraforgómagvakból hideg sajtolással és magas hőmérsékleten, finomítással egyaránt előállítható. Ez utóbbi kissé vöröses, a hideg sajtolással nyert napraforgóolaj halvány aranyszínű. A közel 70%-os többszörösen telítetlen zsírsavtartalmának köszönhetően a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében, daganatos betegségek kezelése során is fontos szerephez jut. E- és A-vitaminokban egyaránt bővelkedik.

Bő olajban sült ételekhez ideális. Íze semleges.

Repceolaj

A repceolaj színe egy árnyalattal eltér a napraforgóolajétól, felhasználása hasonló hozzá. 66%-át egyszeresen telítetlen zsírsavak képezik, de 27 %-ban többszörösen telítetlen zsírokat is tartalmaz.

Lenolaj

58%-os háromszorosan telítetlen linolsavtartalmának köszönhetően a legegészségesebb olajok között  van a lenolaj. Enyhén kesernyés ízű, aromás olaj, főzéshez, sütésben is használható. Minőségét rövidebb ideig őrzi meg.

Szezámmagolaj

A szezámolajat pirított szezámmagból nyerik, az ázsiai konyha kedvelt alapanyaga. Lehet vele sütni, de salátákhoz is kiváló.

Kiemelkedően magas kalciumtartalma mellett számos zsírban oldódó vitamint tartalmaz a hidegen sajtolt olaj, Természetes antioxidánsokban, lecitinben, fehérjében egyaránt gazdag.

Tökmagolaj

Sötét, zöldes-barnás árnyalatú olaj, dióra hasonlító aromával. Salátákhoz, főtt tésztákhoz, pestókhoz használható.

Magas szelén- és E-vitamintartalmának, többszörösen telítetlen zsírsavainak köszönhetően az egyik legegészségesebb olaj. Magas vérnyomásos megbetegedések, prosztataproblémák kezelhetők vele,  immunerősítő hatású.

Szőlőmagolaj

A szőlő magjából hidegen préselt olaj zöldségekhez, salátákhoz, sajtokhoz, akár marináláshoz is tökéletes választás, a borszőlőből nyert szőlőmagolajjal szárnyazok is ízesíthetők.

Olívaolaj

Az olajbogyókból hagyományosan hidegen sajtolják az olajat.

A sajtolás eredménye, olajsavtartalma, ízhatása alapján 9 nagy csoportba sorolják az extra szűztől (hidegen sajtolt, első préselésből származó) a finomított, kevert olajokig. Az Európai Unióban mintegy 250 olívafajtát tartanak számon – ízük, színük, állaguk alapján ugyanúgy rangsorolják, mint a borokat.

A különböző fajtákat használják halakhoz, salátákhoz, kenyérfélékhez, párolt ételekhez, tapasokhoz. Hevíteni nem tanácsos.

Több mint 70%-ban tartalmaz egyszeresen, és 10-11%-ban többszörösen telítetlen zsírsavakat.

Mogyoróolaj

A mogyoróból hidegen sajtolt, színtelen olajat grillezéshez, bő olajban sütéshez, wokban sütéshez használhatjuk.

Linolsavakban gazdag és közel 20%-ban tartalmaz telített zsírsavakat is.

Szójaolaj

A szójababból préselt szójaolaj közel 50%-ban tartalmaz linolsavat, 62%-ban pedig többszörösen telítetlen zsírsavakat. Semleges ízvilágú, használható bő olajban sütéshez, de süteményekhez, majonéz készítéséhez is.

Kukoricacsíraolaj

A kukorica magjának legértékesebb részéből préselik hidegen vagy magas hőfokon. A hidegen préselt kukoricacsíraolajat salátákhoz, krémekhez, a magas hőfokon nyert olajat sütéshez, főzéshez is használhatjuk.

Kedvező hatással van a koleszterinszintre, szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében is segíthet.

Mandulaolaj

Valahol az édes és a keserű között van a mandulaolaj íze, melynek pár cseppje is megízesíti a salátát vagy a süteményt.

Dióolaj

A dióolaj salátákhoz, pestókhoz tökéletes.

Argánolaj

Az argánfa gyümölcsének magjából pörkölés után nyerik. A marokkói konyha kedvelt alapanyaga főzéshez, salátákhoz.

Kókuszolaj

A kókuszolaj a kókuszpálma magjának szárított beléből készül. 92%-ban telített zsírsavakból áll. Főzésre, párolásra, sütésre alkalmas.

 

A bejegyzést a Bijó Webáruház támogatta, ahol mindenféle olajat beszerezhetsz.

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről!