Hogy kerül a festőhenger a tányérba?

 

Mióta blogom van, különösen fontosak számomra a tányérok, edények, mindenféle „csetreszek”, evőeszközök, kiegészítők, egy-egy szép darab nagyszerűen fel tudja dobni az ételfotókat. Az igazi hardcore ételfotósoknak, foodstyling-gal foglalkozóknak már gyakorlatilag külön helyiség kell ezek tárolására, nekem nyilvánvalóan nem ekkora a „fegyverarzenálom”, igyekszem olyan darabokat beszerezni, amiket a hétköznapokban is használni tudok, de mégis kicsit extrábbak.

Most olyan kerámiatányérokra, tálakra tettem szert, amelyek teljesen egyediek és megismételhetetlenek. Mert én csináltam őket.

Kezdhetném ott a mesémet, hogy már gyerekkoromban is agyagszakkörre jártam, ami teljes mértékben igaz is, de ötödikes koromban az a kéthetenkénti kerámiaszakkör nem alapozta annyira a „karrieremet”, hogy kerámiaművész váljon belőlem. Pedig akár meg is történhetett volna, mert mint kiderült, a kerámia workshop és az ApacukaCeramics egyik kitalálója, Neuvirth Judit pontosan így kezdte. Csak ő – velem ellentétben – nem hagyta abba… Mostanra férjével, Födő Gáborral folyamatosan teltházas workshopokat tartanak, egy ilyenen vettem részt én is, itt készítettem 3 tányért – részben festőhenger segítségével.

Az Apacuka Ceramics műhelyébe érkeztünk a workshopra, ahol már ki voltak készítve a gyúródeszkák, nyújtófák mindenkinek – tisztára mintha egy főzős bulira jöttünk volna. Csak a „tészta” volt kicsit szokatlan, mindenki előtt egy kb. másfél kilós agyagtömb volt letéve.

Lehet, hogy elsőként mindenkinek a korongozás jut eszébe az agyagozásról, itt azonban sokkal egyszerűbb módon készülnek a tányérok. Már az is varázslat, hogy a kezeim közül tányérformák kerültek ki, de az igazi magic a mintázás. Emlékszem, hogy gyerekkoromban néztem a mamáéknál, hogy úristen, de ronda a fal, hogy különböző mintájú festőhengerekkel volt lefestve, ráadásul különböző színek is megjelentek bizonyos sávokban. Érdekes, hogy mostanra ezek a minták újra divatba jöttek és naná, hogy már nekem is tetszenek, bár nem feltétlenül olyan társításban, mint a nagyszüleimnél volt. Szóval, Juditéknál több száz festőhenger áll a műhelyben, amiket nem a fal festésére, hanem a tányérok mintázására lehet használni. Méghozzá meglepően egyszerűen, gyerekek is részt vettek a programon, ha nekik ment, neked is fog! Ezen kívül előkerült még néhány csipketerítő, nyomda, betűsablon és stencil is, ezeket is bátran használhattuk a saját mintánk kialakításához.

Mintázás után kicsit csinosítgattuk az agyagot és ezzel tulajdonképpen be is fejeződött a mi munkánk.

De nem az Apacukáé. Ugyanis a workshop végeztével rögtön még üres kézzel térünk haza. Ők viszont szárítanak, csiszolnak, ha kell, mázaznak – olyan színre, amit mi választunk ki és égetnek a kemencében, így néhány hét múlva lesz kész a nagy mű.

Egy szuper 2-2,5 órás programról van szó, amit ajánlok olyanoknak, akik szeretnek kézműveskedni, szeretnének egyedi tányérokat otthonra vagy éppen saját készítésű alkotással lepnék meg szerettüket. Volt olyan, aki anya-lánya programként jött el, anyák napi ajándék volt a jegy és olyan is, aki nászajándékba szánta a kész tányérokat. És tök menő, még Nigella Lawson is Apacuka-tányérokat használt az új könyvének bemutatásához (nyilván olyanokat, amiket Gáborék készítettek, nem a workshopon résztvevők :))

Alig várom, hogy az én ételfotóimon is szerepeljenek a sajátjaim!

https://www.facebook.com/apacukaceramics/photos/a.720316848027281/2392130154179267/?type=3&theater

https://www.facebook.com/apacukaceramics/photos/a.720164798042486/890457484346549/?type=3&theater

https://www.facebook.com/apacukaceramics/photos/a.720316848027281/2425605557498393/?type=3&theater

https://www.facebook.com/apacukaceramics/photos/a.1828394803886141/2423307371061545/?type=3&theater

https://www.facebook.com/apacukaceramics/photos/a.1828394803886141/2306494199409530/?type=3&theater

 

Ha te is szívesen részt vennél az ApacukaCeramics workshopjain, ide kattintva tudsz választani az időpontok közül. Ráadásul most a workshop mellett random agyagozásra is lehet menni  (ez a belvárosban van), ami azt jelenti, hogy a nyitva tartási időben bármikor „beeshetsz” és kiválaszthatod, hogy konkrétan milyen méretű tányérból mennyit szeretnél elkészíteni, ez lehet akár egy darab is, de egy komplett készlet is.

Ééééés, ha szorgalmas Konyhalál-olvasó vagy, még 1000 Ft kedvezményt is kapsz a workshopok árából – csak a blogom nevére kell hivatkoznod.

Szóval, használd ki, jelentkezz, menj el és persze ha kész a tányér, mutasd meg a képet róla nekem is! Mióta voltam, annyi újféle minta eszembe jutott, hogy azt hiszen, újra kellene mennem párszor, hogy mindet megvalósítsam…