20 lélegzetelállítóan kreatív pite díszítés

 

Sósan és édesen, rácsosan, mintázva vagy teljesen leburkolva, édességnek vagy főételként – számtalan variációja létezik a pitének.

A nagy pite-történelem már i.e. 9500 környékén kezdődhetett, legalábbis ebből az időszakból már vannak nyomai ennek. Népszerűvé az antik görög és római civilizáció idején váltak, akkor elsősorban úti fogásként a hosszú tengeri hajóutakon. Abban az időszakban még nyílt láng felett kőkeményre sütötték a tésztát, ami gyakorlatilag csak a benne levő finomságokat védte, illetve evőeszközként is szolgált a falatozásnál. Ahogy megjelentek a tűzhelyek, a tészta és a receptek is kifinomultabbá váltak.

Míg eleinte csak sós pitéket készítettek, a 18. század közepétől már édeseket is, akkor vette kezdetét az európai cukorgyártás, így már nem volt megfizethetetlenül drága az édesítés.

Ebben az időszakban lett változatos a piték teteje, így különböztették meg az édes és sós süteményeket: rács vagy különféle tésztából kivágott mintázat került a tetejükre.

Manapság meg… nincs határ a díszítésben!

 

Nézd meg ezeket is:

Ehető virágok, azaz kreatív hidegtál ötletek

Eszméletlenül ötletes hidegtálak

Kreatív karácsonyi hidegtál ötletek

Húsvéti tálalás kreatívan

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

Képek forrása: Pinterest