Tényleg a margarin az első számú közellenség?

Margarin

 

Ha arra kérünk pár embert, hogy válassza ki a „leggyilkosabb” élelmiszert, akkor az szinte 100%, hogy nem a zsírban tocsogó szalonna és nem is a tiszta cukorból álló vattacukor lesz, hanem a margarin. Ugyanis, ó, jaj, „CSAK EGYETLEN MOLEKULA VÁLASZTJA EL ATTÓL, HOGY MŰANYAG LEGYEN”, na meg ott van az a neten terjengő kép is, mint „megcáfolhatatlan” bizonyíték, hogy A HANGYÁK HOZZÁ SEM NYÚLNAK, MÍG A VAJ KÖRÜL OTT NYÜZSÖGNEK.

Na, akkor oszlassuk el a tévhiteket!

Amikor kisebb gyerek voltam, vajat ettünk mi is, reggelente volt szenvedés vele, mert mire kentük volna, még kemény volt, csak kis darabokban lehetett a kenyérre tenni. Aztán felkerült a boltok hűtőpolcaira a margarin, mindenhol azt hallottuk, hogy ettől leszel tökegészséges, naná, hogy mi is áttértünk és örültünk, hogy végre egyenletesen felkenhettük a szendvicsre és ízlett is. Aztán eltelt kb. 15 év és újra a vaj lett egészségesnek kikiáltva, a margarin pedig mumusnak.

És szegény margarinnak olyan rossz híre lett, hogy szép lassan elpártoltak tőle az addigi hívei is.

Azt már tudjuk, hogy mi az, ami a hangnál és a fénynél is gyorsabban terjed: a hülyeség. Amióta pedig feltalálták a Facebookon a „MEGOSZTÁS” gombot, nincs is ennél gyorsabb.

Biztosan mindenki találkozott már azzal a fotóval, amelyiket egy vaj és egy margarindarab van lefotózva, a vajon hangyák mászkálnak, a margarinon meg semmi. Ezzel azt kívánták bizonyítani, hogy annyira káros az egészségre a margarin, hogy a hangyák is elkerülik, hiszen a margarint csak egyetlen molekula választja el attól, hogy műanyag legyen. Tehát a margarin majdnem(!) műanyag, nem szeretik a hangyák, a vaj természetes és szeretik. Itt a bizonyíték!

Kezdjük a legnagyobb baromsággal, hogy egyetlen molekula választja el attól, hogy műanyag legyen. Hát, bizony, ilyenek ezek a vegyületek, egy-egy molekulán, atomon múlik minden, például vízből (H2O) így lesz „hirtelen” a hajfestésnél használt erős vegyület, hidrogén-peroxid (H2O2). Ettől azért még a vízivást elég jó aránnyal túléljük…

Ott van még az az általános tévhit, hogy minden, ami természetes, jó, minden, ami mesterséges, rossz. Ha szigorúan vesszük, akkor csak azt tekinthetnénk természetesnek, ami magától „előállítódik” a természetben. De ott van pl. a gyilkos galóca, tök természetes. Tök természetesen meghalsz tőle…

A vaj és a margarin is természetes alapanyagokból készült, a vaj tejből, a margarin növényi olajokból.

Margarin

Aminek van valóságalapja

Amikor „kikiáltották” a margarinok károsságát, akkor az volt az érv, hogy régebben úgy készítették, hogy a szilárdsága érdekében hidrogénezték, és az eljárás során rossz élettani hatású transzzsírokkal telítődött. Erre 1993-ban mutattak rá egy kutatásban, aminek hatására új előállítási technológiát fejlesztettek ki, így az addigi 15-20 százalékos transzzsírtartalmat 1 százalék alá csökkentették. Jó néhány terméket jótékony hatású, telítetlen zsírszavakkal is dúsítanak.

Viszont a tejben is vannak transzzsírok.

Most akkor melyik?

Ízlés kérdése, de általánosságban elmondhatjuk, hogy a vaj íze finomabb, az ételnek, süteménynek egészen más karaktert ad, mint a margarin.

Az íznek ára is van, mégpedig hogy nagyobb részt telített zsírokat tartalmaz, ezáltal nagyobb energiatartalommal bír. Emeli a vér koleszterinszintjét, ami szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezethet.

A vegánoknak, laktózintoleranciásoknak és tejfehérjeallergiásoknak jó alternatíva lehet a margarin, de fontos tudni, hogy a margarinok nem automatikusan tejtől vagy állati eredetű összetevőtől mentesek.

Vannak már vajízű margarinok is, melyek a természetes vajízzel próbálják meg felvenni a versenyt.

Ha sietsz, akkor praktikusabb a margarint elővenni és azt a kenyérre kenni.

Előnye továbbá, hogy hosszabb ideig eltartható, mint a vaj.

Margarin

És mit csinálnak a hangyák a vaj körül?

A vajban levő feromonokat érzékelik, azért nyüzsögnek körülötte.

 

Ebben a posztban nem célom a margarinra való rábeszélés (sem a vajra). Én magam jobban szeretem a vaj ízét, de tartok otthon margarint is sütéshez. Kenyérre viszont legtöbbször egyiket sem kenem, egyszerűen kihagyom.

A poszt célja a tévhitek eloszlatása.

 

A bejegyzést a Bijó Webáruház támogatta, ahol természetesen vásárolhatsz különböző vajakat és margarinokat is az óriási árukészletből.

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről! 🙂