Tudtad, hogy ezek az ételek is lefagyaszthatóak?
Vannak ételek, amelyeket mindannyian tudunk, hogy fagyaszthatóak, pl. a húsok, zöldségek, gyümölcsök egy része, de van néhány, amiről nem annyira köztudott.
Én nagy fagyasztóbajnok vagyok, folyamatosan tele a fagyasztóm.
De a spejz is.
A háborúra nem készültek ennyire… Persze mindig pont az hiányzik, ami kell 😀 Próbáltam már ezen a halmozós szokásomon változtatni, mert amúgy a szomszédban van a bolt, meg sajnos van, ami megromlik, mert nem használom fel időben. És amúgy is, minek én hűtsem, amikor a bolt is hűtheti…
De persze jobb lefagyasztani az ételeket, mint kidobni. A félkész ételeket meg még jobb elővenni, amikor tudjuk, hogy a nagyja munkát már elvégeztük rajtuk, most már nemsokára lehet enni.
Néhány olyan dolgot sorolok itt fel, amiknek a fagyaszthatóságán többen csodálkozni szoktak.
1.kenyér
Lehet kisebb darabokban is, de én szeletelve szoktam betenni a fagyasztóba és mindig csak annyit veszek ki, amennyit éppen megeszek. Egy szelet kb 10 perc alatt magától kienged, de akár sütőbe is lehet tenni, akkor egész hasonló lesz a friss kenyérhez.
Kb. 3 hónapig tárolható.
2. tojásfehérje
Kis zacskóba érdemes tenni mondjuk kettesével a maradék fehérjéket, így kb egy évre fagyasztható. De nehezebb lesz felverni kiengedés után.
3. tej
Ha véletlenül több maradt belőle, mehet a fagyasztóba ez is. 3 hónapig tarthatjuk így el.
4. magok
Az olajos magvak hamar megavasodhatnak, ez ellen rakjuk őket a fagyasztóba. Nálam otthoni dió szokott lenni benne egészben és darálva is, ezeknél nem is kell semmit várni felhasználás előtt, nem fagy csonttá.
5. teljes kiőrlésű lisztek
Itt is a magtartalma miatt romolhat meg a liszt, ha viszont fagyasztóban tároljuk, akkor akár 2 év múlva is használhatjuk.
6. túró
Ez is fagyasztható, nekem mondjuk nem tetszett annyira az állaga utána, torta krémjét nem csinálnám belőle, de pl sütitésztába, megsütött krémes részbe keverném.
7. sütitészta
Piskóta, linzer vagy élesztős tészta megsütve – pl pogácsából érdemes egy-egy délutánra valót egybecsomagolni és milyen jól fog esni, amikor csak kicsit felfrissíted, melegíted mikróban és már eheted is a kész sütit. A nyers gyúrt tészta is fagyasztható, érdemes dupla adagokat csinálni, egyik mehet a sütőbe, másik későbbi felhasználásra a fagyasztóba.
8. sajt
Szoktam kisebb darabokra szeletelve (egy-két étkezésre elegendő mennyiségeket) vagy reszelve is fagyasztani. Reszelve kicsit macerásabb kiszedni az edényből, ha nem kell az összes, de még mindig jobb, mint kidobni, ha nem ennénk meg.
9. medvehagyma
Rövid ideig van szezonja, így érdemes akkor beszerezni belőle, apróra vágni és egy kis műanyagedénykében fagyasztani. Könnyen ki lehet belőle venni annyit, amennyi éppen aktuálisan kell belőle. Más zöldfűszereket is tárolhatunk így, akár jégkockatartóba porciózva.
10. bor
Ha nem fogyna el az egész üveggel, öntsd a maradékot jégkockatartóba. Ezzel lehet majd pörköltet főzni vagy pl bóléba rakni egy-egy kockányit. „Rendesen” inni már valószínűleg nem lesz túl jó.
11. vaj
Rövid ideig áll el, ezért a maradékot tegyünk 5 dekás adagokban a fagyasztóba. Mindig csak annyit veszünk elő, amennyi éppen kell.
Jó tanács, amit én soha nem csinálok, csak mindig elhatározom 🙂
Feliratozni kell a csomagokat, hogy mit tartalmaz és mikor lett eltéve. Azt hiszed, hogy emlékezni fogsz rá pár hét múlva is. De NEM… Érdemes párhetente átnézni a fagyasztó tartalmát, különben később muzeális értékű darabokra is bukkanhatunk, amikről már rég elfelejtkeztünk…
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről! 🙂
3 thoughts on “Tudtad, hogy ezek az ételek is lefagyaszthatóak?”
You must be logged in to post a comment.
Már bocsánat: Nem lefagyaszthatóak, hanem csak lefagyaszthatót. Szegény magyar nyelv, mit tesz veled a modern modorosság!?
Gondolom, lefagyaszthatók akart volna lenni…
Valóban a kötőhang nélküli változat a hagyományos, ajánlott, de a kötőhangos is elfogadható.
http://www.e-nyelv.hu/2009-11-24/talalhatok-ill-ujabban-talalhatoak/
Nem macerás a reszelt sajt fagyasztóba tevése, ha műanyag zacskóba rakod vékony rétegben, ketté hajtod, és amikor kell, annyit használsz belőle, amennyire szükséged van.