Áfonyás pillecukor
Van már néhány pillecukor recept a blogomon, de hát imádom, mit csináljak? 🙂 És kísérletezni is szeretek, úgyhogy mindig újabb ízekkel próbálkozom. Volt otthon feketeáfonya szörp, gyönyörű sötétlila színe van, ez színezéknek és ízesítésnek is tökéletes hozzá. De bármilyen szörppel lehet csinálni, bár én inkább a savanykásabb ízűeket ajánlom, hogy ne fokozzuk tovább a cukorsokkot vele 🙂
Ja, és a pillecukor úgy tűnik, mintha valami nagy hókusz-pókusz lenne, de végülis tök egyszerű megcsinálni, bátran lehet követni! 🙂
Hozzávalók – Áfonyás pillecukor:
30 dkg cukor
2 ek méz
1 dl + 6 ek szörp (folyósabb, kevésbé sűrű változat, ha sűrű, hígítsd vízzel)
16 g zselatin (forralható változat, pl Horváth Rozi)
étkezési keményítő (pl. burgonya vagy kukorica)
étolaj
Elkészítés – Áfonyás pillecukor:
Kibélelünk egy kb 20×30 cm-es dobozt sütőpapírral és beolajozzuk, az oldalát is. Ne tocsogjon az olajtól, de jusson mindenhova.
A cukrot, mézet, az 1 dl szörpöt feltesszük melegíteni, kb egy percig forraljuk.
Közben a 6 evőkanál forró szörpben elkeverjük a zselatint, majd hozzákeverjük a cukros sziruphoz.
Pár percre hűlni hagyjuk, majd jön a „magic”. Habverővel nekiesünk és türelmesen mixeljük. Azt fogjuk észrevenni, hogy a folyadék elkezd kivilágosodni, fehéredni és az állaga is a folyósból egyre inkább sűrűbb, majd habosabb lesz. Egy olyan 7-8 perc intezív habverőzés után alakul ki a megfelelő állag – ez jó ragacsos, nem igazán folyós, de habos cucc lesz. Ezt átkanalazzuk az előkészített dobozva.
Én szórtam rá még szárított gyümölcsöt is, ez persze elhagyható.
Ha kihűlt, mehet a hűtőbe minimum 4 órára.
Egy jó éles kést keményítőbe mártogatunk és felvágjuk vele kockára a pillecukrot. Nekem így is odaragad valamennyire a késhez, de azért kezelhető. (Lehet olajba is mártogatni, nekem akkor is ragadt hozzá :)) A kockákat keményítőbe forgatjuk.
Próbáld ki a kakaós, narancsos, banános és kókuszos pillecukrot is!
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook–oldalához, ne maradj le semmiről! 🙂
You must be logged in to post a comment.