Optimum ThermoCook konyhai robotgép – termékteszt

ThermoCook Froothie

 

Mindig szeretek új dolgokat kipróbálni, úgyhogy nagy örömmel vettem, amikor a Froothie Hungary-től megkerestek, hogy teszteljem az egyik gépüket. Turmixgépeket, konyhai robotgépeket és aszalókat forgalmaznak, én a legnagyobb tudású 20 az 1-ben Optimum ThermoCook multifunkcionális konyhai robotgépet kaptam meg kipróbálásra.

 

Mire használhatjuk a ThermoCookot és tartozékait?

mérni – digitális mérleg is van a csomagban

reszelni – pl sajtot

darálni

őrölni – pl kávét, cukrot

zúzni – pl jeget

keverni

szeletelni, darabolni

elegyíteni

dagasztani

melegíteni

pürésíteni

főzni

párolni

 

És mire használtam én?

Rögtön mutatom, de kezdjük az elején.

A csomag, amiben érkezik jó nagy és nem túl könnyű (vagy én vagyok gyenge, szóval 10 kg-os). Bár ugye nem igazán szoktuk ezeket a gépeket kirándulni vagy sétálni vinni, szóval csak egyszeri erőnléti edzés, amíg bevisszük a lakásba.

Tartalmazza magát a gépet egy 2 l űrtartalmú kancsóval, egy 2,6 és egy 3 l űrtartalmú egymásra helyezhető pároló edénnyel, üvegtetővel, vágó-, dagasztó és habverő karral, spatulával, mérleggel és egy szakácskönyvvel/használati utasítással.

Használhatjuk úgy, hogy a 15-féle automata program közül választunk, de egyedileg is beállíthatjuk a hőmérsékletet, időtartamot, sebességet, sőt, ezeket be is programozhatunk saját kedvencként. Az automata programok között van smoothie, gyors leves, sűrű leves, párolás, melegítés, forralás, kása stb.

 

Legtöbbet smoothie-k gyártására használtam. Ebből érdemes nagyobb adagokat készíteni, 1-2 pohárnyiért kár „összekoszolni”:). De elfogyott minden gond nélkül egyedül is a fél liternyi vagy több 🙂

A receptekért kattints az ételek nevére, ahol még nem kék színű a név, ott még egy kicsit várni kell, hogy felkerüljön a recept.

grapefruit-banán smoothie

grapefruit-banana smoothie

kiwi-banán smoothie

Kiwi-banán smoothie

almás-diós smoothie

almás-diós smoothie

áfonyás-almás smoothie

áfonyás smoothie

… és ezek rengeteg kombinációja

 

A másik, ami nagyon elnyerte tetszésemet, az a dagasztókar volt. Én eddig csak kézzel dagasztottam, mert csak kézi mixerem van azzal a spirális dagasztókarral, ezt még sosem használtam, valahogy nem tűnik kellően erősnek, meg különben is fogni kell végig… A kézzel dagasztáshoz viszont valószínűleg nem voltam soha elég kitartó, sosem lett még olyan szép, egynemű, fényes tésztám, mint a ThermoCookban. A kelt tésztát már a legelejétől kezdve készíthetjük a kancsóban, beletettem a tejet, kicsit rákapcsoltam a melegítést, mehetett bele a kis cukor és az élesztő, majd beleszórtam a többi hozzávalót, megkevertettem-dagaszttattam, kivettem felét, a végén beleszórtam a kakaóport, még megdolgoztattam egy kicsit, hogy egynemű legyen, szóval alig volt vele dolgom, nagyon élveztem! 🙂 Így azért könnyebb nekiállni egy kelt tésztának (én amúgy nehezebben veszem rá magam, pedig az élesztő illatát is nagyon szeretem).

kalácskoszorú

Kalácskoszoró tojás nélkül

 

Szeretem a tejberizst, de csak nagyon ritkán csinálok, valahogy mindig odaég (ez lehet, hogy a villanytűzhely átka is – vagy az én bénaságomé?) és nincs is kedvem felette állni és kavargatni. A ThermoCookba beöntöttem a tejet, a rizst, kis cukrot, majd benyomtam a „kása” menüpontot, aztán vártam, hogy végezzen a gép, krémes, finom tejberizst kaptam.

Tejberizs

tejberizs

 

 

Mindjárt itt a nyár, ilyenkor valami hidegre, fagyira, jégkására, koktélokra vágyunk.

Fagyasztott gyümölcshöz egy kis joghurt vagy cukrozott tejföl, bele a turmixban és máris kész a szupergyors fagyink.

Meggyfagyi

gyors meggyfagyi

 

A koktélokhoz, limonádékhoz készíthetünk zúzott jeget, jégkását is, ez csak 10 másodperc volt.

Jégkása

jégkása

 

A két egymásra helyezhető párolóedény jó nagy, egy négytagú családi ebédhez pl. a zöldségköretnek szerintem bőven elegendő. Én az ilyesmit nem igazán szeretem, gombával próbáltam ki.

Párolt gomba

párolt gomba

párolt gomba

(mondjuk itt pont úgy néz ki, mintha még mindig nyers lenne, telefonnal ilyen lett a kép)

 

Aztán szerencsére eszembe jutott, hogy milyen régóta akartam már készíteni gőzgombócot, de nincs hozzá semmiféle párolóbetétem/szűrőm, így eddig kimaradt. Most a kancsóban elkészítettem hozzá a kelt tésztát, majd megkelés, formázás után ment a párolóedénybe. Ennek örülök a legjobban, hogy kipróbáltam, baromi finom lett! 🙂

Gőzgombóc

gőzgombóc

 

Amivel nekem gondom akadt, azok a gép méretei. Egyrészt nagyon jó, hogy ekkora, mert tényleg az egész családnak egyszerre készülhet benne étel. Viszont az én konyhám ehhez kicsit alulméretezett. Mint minden konyhai robotgépet, szerintem ezt is akkor érdemes megvenni, ha van egy akkora hely a konyhánkban vagy spejzünkben, ahol mindig „elől” van, nem kell elpakolnunk. Mert ha elpakoljuk, akkor már macerás előszedni, kipakolni és azt vesszük észre, hogy már nem is használtuk egy jó ideje. Ezen a képen látszik, hogy akkora, hogy simán befér a pult és a felső szekrény közé, viszont mivel gőzöl, főz, ezért szerintem nem szerencsés, ha a gőz a felső szekrényre lecsapódik, így használat közben nekem ki kellett húzni a pult szélére. Tehát érdemes neki egy olyan részt felszabadítani, ami felette üres.

ThermoCook

A másik problémás pont a mosogatás, bár ez szerintem csak nálam, mert ritka hülyén van megcsinálva a mosogató, nagyon belelóg a csap a kagylóba, így egy normál tepsit sem tudok kényelmesen elmosogatni. Itt látható, hogy a kancsó sem fért bele, de ez valószínűleg egy „átgondoltan megépített” mosogatónál nem okoz problémát.

ThermoCook

 

 

Összefoglalva: elfogadnék egy ilyen gépet állandóra! 🙂 (Meg hozzá egy nagyobb konyhát.)

Akinek van elég helye és szintén nincs egy komolyabb robotgépe, annak ez nagy segítség lehet. A főzős funkciójához hozzá kellett szoknom – jé, ezt is lehet vele! Ezt jobban ki kell(ett volna) tapasztalnom, hogy mi is az, amit én is szeretek, kényelmes is, egyszerű is készíteni vele. Ilyenek lennének például szerintem a levesek is, de azokért én nem vagyok annyira oda, úgyhogy ezt a területet nem teszteltem. Könnyebbé, gyorsabbá, egyszerűbbé teszi, teheti a főzést. Talán könnyebben fordulhatunk ezzel az egészségesebb ételek felé is. A kütyümániások tuti imádni fogják!

Műszaki adatokat, leírást, videókat, árat itt találsz róla.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebookoldalához, ne maradj le semmiről! 🙂