Szerintem – A legújabb gasztroközhely: ‘szeretettel készült’

 

Az utóbbi időben egyre többször hallom és látom különböző ételeknél, termékeknél, hogy „szeretettel készült”. Egyre jobban idegesít. És egyébként egyre jobban elhasználódik ez a szókapcsolat, kb. úgy, mint a kézműves, amit ma minden második, nem nagyüzemi termékre rámondanak.

Két fő “szeretettel készült” terület:

  1. termékek

Ez szerintem a kézműves új alternatívája, több gyári termék reklámjában hallom, hogy ezt szeretettel készítettük. Ez mit jelent? Az ipari gépsorok néha megsimizték a joghurt flakonját vagy mi? Vagy a gyári munkások egy részének a feladata a raklapra rakott késztermékek ölelgetése? Értelmezhetetlen számomra. Persze szokott lenni egy történet hozzá, hogy volt a dédnagypapa, akinek egy aprócska boltocskája volt, ahol a dédimamával együtt készítették a sütiket és ahová a szomszéd faluból is átjártak. Ők igazi szeretettel készítették a portékájukat, amit természetesen ugyanazzal a szeretettel gyártanak most is. A gyártósorok.

  1. háziasszonyok ételei

A főzés egy olyan terület, ahol a igazán sok embernek van lehetősége (vagy éppen muszáj neki) kiélni a kreativitását, azt érezni, hogy valamiben jó, ha a család villámgyorsan elpusztítja a főztjét. Ez szerintem egy tök jó dolog, mert bármennyire is „kötelesség”, azért sikerélményt adhat. És ha ezt dokumentálja, lefotózza, majd megosztja másokkal, további „sikerélményt” szerezhet az illető a pozitív visszajelzésekből.

Aki tagja egy-két facebookos főzős csoportnak, az találkozhat mindenféle minőségű ételfotókkal. Nem vár itt senki tökéletesre stylingolt ételkompozíciókat, de hát azért legyen legalább éles a kép és felismerhető az étel. Nos, ezt meglepően sok feltöltött fotó nem hozza. Ilyenkor szokta a feltöltő úgy kommentálni a képet, hogy „nem olyan szép, de ez szeretettel készül”. Érdekes módon az élvezhető minőségű képekhez nem írja oda senki. Úgy tűnik, a „szeretet” sokat ront egyes ételeken… 🙂 (Igen, nekem is vannak olyan fotóim, amiken láthatóan több a “szeretet” :D)

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂