Szerintem – MENNYIRE legyen vegán a vegán termék?

 

Többször írtam már, hogy én sem értem, hogy miért, de elkezdett érdekelni a vegán életmód. Nem úgy, hogy én is ezt kövessen, mert bár kevés húst eszem, de eszem, állati eredetű élelmiszerből viszont sokat vagy normál(?) mennyiséget. Tagja vagyok vegán Facebookos csoportnak is a Facebookon, mert egyszerűen érdekesnek találom, olyan kérdések merülnek fel ott a témával kapcsolatban, amikre nem gondoltam.

Itt láttam olyat, hogy egyes termékek bojkottálására hívják fel egymás figyelmét, mert ugyan rajta van a vegán címke, semmilyen állati eredetű összetevőt nem tartalmaz, nem végeznek állatkísérletet sem a termék miatt, de a cég más termékcsoportjain igen. Konkrétan nem élelmiszerről van szó, hanem egy szépségápolási termékről. Tehát ezt a vegánok (ott felszólaló része) elutasítja, mert ők nem támogatnak olyan céget, akik használnak állati összetevőt/végeznek állatkísérletet.

Őszintén szólva, nem értem. Kicsit elvakult talán ez a hozzáállás. Ha úgy nézem, hogy van egy cég, aki eddig nem törődött ezekkel a dolgokkal, most viszont invesztál a fejlesztésbe, az új termékek kidolgozásába, az nyitott arra, hogy „terjessze az eszmét” és kiszolgálja ezt a vevőkört. Ha te vegánként csakazértsem veszed a termékeit, akkor mit szűrnek le? Az, hogy nem érdemes ebbe az irányba elmenni, jók lesznek továbbra is a „hagyományos” termékek. Tehát esély sem lesz arra, hogy (rövid időn belül) akár a teljes termékpalettát átalakítsák. Persze, ha tényleg dúskálni lehetne már az „igazi” vegán termékekben, akkor nem kérdés, hogy a „kevésbé vegánokat” el kell(?) utasítani.

Olyanról is olvastam, hogy ezeknek a mega kozmetikai cégeknek van rengeteg divíziójuk, márkájuk, gyártóegységük akár több ország több városában is és ha ezen belül az egyik nagy márka állatkísérletmentes/állati eredetű összetevő mentes, azt ugyanúgy elutasítják emiatt, hiszen az óriásvállalat másik márkája nem teljesíti ezeket a feltételeket.

Erről nekem egy olyan párhuzam jut eszembe, hogy kimész a termelői piacra, odamész a falusi nénihez, aki kihozza a kis petrezselymet, krumplit, cseresznyét, amit a kertjében összeszedett. Vegánként megkérdezed, hogy tart-e csirkét vagy disznót és ha igen a válasz, akkor azt mondod, hogy nem veszed meg tőle a krumplit, hiszen ugyanabban az „üzemben” történik mindez?

Azt sem gondolom, hogy a növénytermelés „melléktermékeit” nem használják fel az (ipari) állattartáshoz takarmánynak vagy alomnak. Akkor a búza sem vegán, mert a szalmabálák mennek a teheneknek?

Honnantól lesz igazán vegán egy vegán termék?

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂