Tényleg jobb a teljes kiőrlésű liszt, mint a fehér finomliszt?
Az a jó puha fehér kenyér! A foszlós kalács! Az omlós linzer! Az a gőzölgő pogácsa! – Na, ezeket mind elfelejtheted, ha fogyni akarsz vagy egészségesen élni – halljunk mindenhonnan. A fehér liszt ellenség, váltsunk teljes kiőrlésűre!
Tényleg fogyaszt a teljes kiőrlésű kenyér? Nem, de közben azért igen. Hogy is van ez?
Mi is az a teljes kiőrlésű liszt?
A búza (vagy egyéb gabonák) három részből állnak össze: magbelsőből, vagyis a csírából, a magbélből és a maghéjból, azaz a korpából. A fehér liszt csak a magbél őrleménye, a teljes kiőrlésű lisztet pedig egy külső, szennyezett, vékony héjréteg kivételével a mag teljes részéből őrlik.
A teljes kiőrlésű liszt előnyei és hátrányai
A teljes kiőrlésű lisztnek a fehér liszttel szemben magasabb az élelmi rost-, vitamin-, fehérje- és ásványianyag-tartalma. A gabonacsíra miatt a zsírtartalmuk is enyhén nagyobb, viszont ezek a zsírok élettanilag kedvező hatásúak.
A teljes kiőrlésű liszt íze, kinézete és állaga más, mint a fehér liszté, tehát nem lehet egy az egyben helyettesíteni a receptekben. A liszt szemcsésebb állagú, tészta sötétebb lesz tőle és kevésbé puha. Több vizet szív fel, ezért máshogyan viselkedik gyúrás, sütés közben. Az íze savanykásabb.
Ha teljes kiőrlésű kenyérre váltunk, akkor fogyni fogunk?
Ha két karéj fehér kenyér helyett két karéj teljes kiőrlésű kenyeret eszünk, akkor nem, hiszen a kétfajta liszt nagyjából ugyanannyi kalóriát tartalmaz.
Viszont a teljes kiőrlésű lisztben található rostanyagok elnyújtják a szénhidrát felszívódását, így kevésbé emelkedik meg az inzulinszint. Ezen kívül mivel vizet vesznek fel, nő a térfogatuk és telítettnek érezzük magunkat tőle, így végeredményben kevesebbet fogunk enni.
Mit jelentenek a liszteken a jelölések?
– az első betű a búzát (B), a rozst (R), a durumbúzát (D), a graham-búzát (G), a tönkölybúzát (TB) jelöli.
– a második betű a szemcseméretet jelöli: L= liszt – apró szemcséjű finomliszt, FF=kétszer-fogós, FFF=háromszor-fogós – durva szemcseméretű pl. rétesliszt, D=dara.
– a szám a hamutartalmat fejezi ki. Minél nagyobb ez az érték, annál több a korpa a lisztben.
BL 55: búzafinomliszt, BL 80: fehér búzakenyérliszt, BL 112: félfehér búzakenyérliszt,
BFF 55: búzarétesliszt,
BD: étkezési búzadara,
BGL: Graham-liszt,
BTL 50: tésztaipari búzaliszt,
DSL: durum simaliszt, TDD: tésztaipari durum dara,
TBL-70: fehér tönköly(búza)liszt, TBL-300: teljes kiőrlésű tönköly(búza)liszt,
RL 60: fehér rozsliszt (rozsláng), RL 90: világos rozsliszt, RL 125: sötét rozsliszt, RLTK 190: teljes kiőrlésű rozsliszt.
A bejegyzést a Bijó Szakáruház támogatta, ahol a sok egyéb termék mellett a különféle liszteket is beszerezheted.
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről! 🙂
You must be logged in to post a comment.