Tényleg jobb a teljes kiőrlésű liszt, mint a fehér finomliszt?

jobb a teljes kiorlesu liszt

 

Az a jó puha fehér kenyér! A foszlós kalács! Az omlós linzer! Az a gőzölgő pogácsa! – Na, ezeket mind elfelejtheted, ha fogyni akarsz vagy egészségesen élni – halljunk mindenhonnan. A fehér liszt ellenség, váltsunk teljes kiőrlésűre!

Tényleg fogyaszt a teljes kiőrlésű kenyér? Nem, de közben azért igen. Hogy is van ez?

 

Mi is az a teljes kiőrlésű liszt?

A búza (vagy egyéb gabonák) három részből állnak össze: magbelsőből, vagyis a csírából, a magbélből és a maghéjból, azaz a korpából. A fehér liszt csak a magbél őrleménye, a teljes kiőrlésű lisztet pedig egy külső, szennyezett, vékony héjréteg kivételével a mag teljes részéből őrlik.

 

A teljes kiőrlésű liszt előnyei és hátrányai

A teljes kiőrlésű lisztnek a fehér liszttel szemben magasabb az élelmi rost-, vitamin-, fehérje- és ásványianyag-tartalma. A gabonacsíra miatt a zsírtartalmuk is enyhén nagyobb, viszont ezek a zsírok élettanilag kedvező hatásúak.

A teljes kiőrlésű liszt íze, kinézete és állaga más, mint a fehér liszté, tehát nem lehet egy az egyben helyettesíteni a receptekben. A liszt szemcsésebb állagú, tészta sötétebb lesz tőle és kevésbé puha. Több vizet szív fel, ezért máshogyan viselkedik gyúrás, sütés közben. Az íze savanykásabb.

jobb a teljes kiorlesu liszt

 

Ha teljes kiőrlésű kenyérre váltunk, akkor fogyni fogunk?

Ha két karéj fehér kenyér helyett két karéj teljes kiőrlésű kenyeret eszünk, akkor nem, hiszen a kétfajta liszt nagyjából ugyanannyi kalóriát tartalmaz.

Viszont a teljes kiőrlésű lisztben található rostanyagok elnyújtják a szénhidrát felszívódását, így kevésbé emelkedik meg az inzulinszint. Ezen kívül mivel vizet vesznek fel, nő a térfogatuk és telítettnek érezzük magunkat tőle, így végeredményben kevesebbet fogunk enni.

 

Mit jelentenek a liszteken a jelölések?

– az első betű a búzát (B), a rozst (R), a durumbúzát (D), a graham-búzát (G), a tönkölybúzát (TB) jelöli.

– a második betű a szemcseméretet jelöli: L= liszt – apró szemcséjű finomliszt, FF=kétszer-fogós,  FFF=háromszor-fogós – durva szemcseméretű pl. rétesliszt, D=dara.

– a szám a hamutartalmat fejezi ki. Minél nagyobb ez az érték, annál több a korpa a lisztben.

BL 55: búzafinomliszt, BL 80: fehér búzakenyérliszt, BL 112: félfehér búzakenyérliszt,

BFF 55: búzarétesliszt,

BD: étkezési búzadara,

BGL: Graham-liszt,

BTL 50: tésztaipari búzaliszt,

DSL: durum simaliszt, TDD: tésztaipari durum dara,

TBL-70: fehér tönköly(búza)liszt, TBL-300: teljes kiőrlésű tönköly(búza)liszt,

RL 60: fehér rozsliszt (rozsláng), RL 90: világos rozsliszt, RL 125: sötét rozsliszt, RLTK 190: teljes kiőrlésű rozsliszt.

 

A bejegyzést a Bijó Szakáruház támogatta, ahol a sok egyéb termék mellett a különféle liszteket is beszerezheted.

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről! 🙂