Szódásszifon, szikvíz vagy szódagép – melyik éri meg jobban?

A most élessé váló Repontos üvegvisszaváltós rendszer sokakat elgondolkodtatott azon, hogy hogyan tovább. Eddig bedobtuk az otthon levő szelektív kukába a palackokat, most cipelhetjük vissza – sértetlenül – a megfelelő boltig, hogy ott dobjuk ki a szelektív automatába. Már, ha hajlandó bevenni a gép, mert nincs tele, mert úgy látja, hogy visszaváltható, mert… éppen olyan „kedve” van. Ha nincs szerencsénk, mit csinálhatunk? Kidobjuk az üzlet mellett levő – feltehetőleg – nem szelektív kukáka vagy végigcipeljük a bevásárlás alatt, majd hazavisszük, majd újra próbálkozunk máshol. Persze, külföldön évek óta működik a rendszer, remélhetőleg, majd itthon is fog – bár egyértelműen nem gyalog boltba járókra/nem más programról boltba menőkre van optimalizálva, hanem kocsival boltozókra (hajrá, környezetvédelem). Ja, és a legjobb, hogy a vendéglátóhelyekről, éttermekből vigyük haza a dobozt/flakont, hogy aztán elvihessük később egy repontra…

Nyilván megiszom a csapvizet, de nem szeretem. Viszont, ha buborék van benne, akkor már tökéletes. De nagyon nincs kedvem a palackok visszavitelével szórakozni (kocsi nélkül), így jöhetnek az alternatív megoldások a víz „bugyborékosítására”.

Kb. két éve van szódagépem, amit szeretek is, de most megnéztem, hogy mi éri meg jobban, a régi szódásszifonos megoldás, a szikvíz vagy a szódagép? Mindegyiknél igyekeztem gyors netes keresés után a legkedvezőbb árat kiválasztani, de nyilván, vannak eltérések, illetve sok helyen szállítási költséggel is számolni kell a megadott árak mellett.

Melyik megoldás éri meg leginkább, a szódásszifon, szikvíz vagy szódagép?

Szóda

Őszintén szólva, nem is tudtam, hogy még létezik, gyerekkoromban pedig sokszor csináltunk szódát.

Szódásszifon kb. 20.000 Ft – egyszeri költség

Szódapatron 1.380 Ft/10 db, vagyis 1 liter szóda 138 Ft

A patron nem visszaváltható (régen az volt), így tulajdonképpen csak azt kell megvenni és hazavinni. Literenként új patront kell betenni, ez a kényelmetlenség.

Szikvíz

Szikvizet lehet kapni kisebb palackos és nagy ballonos kiszerelésben is. Háztartási szinten a palackos élhetőbb megoldás. Általában egy rekesszel meg kell venni, hazacipelni, majd itt is vissza a palackot és a rekeszt, így ez nem egyszerűbb, mint a repalackos automatázás.

Palack 600 Ft x 12 + rekesz 500 Ft – egyszeri költség

Szikvíz: 150 Ft/1,4 liter, vagyis 1 liter szikvíz 107 Ft

Sodastream vagy más szódakészítő gép

Ehhez egy nagyobb patron szükséges, amit viszonylag kevés helyen lehet cserélni (nem is értem, hogy miért). Volt már, hogy visszavittem, de nem volt teli patron, így aztán vihettem haza az üres patront, hogy újra visszavigyem, ha lesz a boltban teli, mert olyan nincs, hogy adnak érte egy patronkupont vagy ilyesmi). Ha sok helyen lenne cserelehetőség, ez lenne a legjobb megoldás szerintem. Hátránya, hogy a géphez való palack 0,9 literes, így viszonylag sűrűn újra kell tölteni, de így is veszít a szénsavasságából, mire a majdnem egy liter végére érünk. Azt írják, egy patron 60-80 liter vízhez elég, hát, aki 80 liternyit kisajtolt már belőle, az szóljon…

gép 25.200 Ft – egyszeri költség, patronnal együtt

patron 3000 Ft/60 liter, vagyis 1 liter 50 Ft

Ezek alapján a szódagép a leggazdaságosabb változat és talán legkevésbé problémás is, illetve környezetkímélő is.

 

Ti használjátok valamelyiket?

 

Olvasd el ezt is:

Olcsó, de jó élelmiszerek

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről!