9 jó ok arra, hogy legyen otthon mindig mustár

 

Ahol virsli van, ott előbb-utóbb előkerül a mustár is. De szeretjük a kolbászt is mártogatni bele, na meg a húsok pácában is különleges aromát ad. Így talán minden háztartásban alapfelszerelés.

Már a sumérok és egyiptomiak is készítettek mustárt, szóval nem francia találmány, mint ahogy gondolnánk. A mustármagot ecet, víz és só keverékébe áztatják, majd megőrlik és hordókban érlelik a karakteres finomságot.

Nem csak az íze, hanem a jótékony tulajdonságai miatt is érdemes mustárt fogyasztani, alkalmazni, hanem

  • megfázásra

Néhány evőkanál mustármagot összezúzva, hozzá egy pohár lisztet és némi vizet adva, masszát keverünk belőle. Ez a mellkasra kenve és 15 percig rajta hagyva javítja a vérkeringést, szabaddá teszi az eldugult orrot.

  • vérkeringés javítására

10 dkg őrölt mustármagot forró vízzel elkeverve tegyünk gézdarabra, majd ezt helyezzük a keringési zavaros testrészünkre egy percre, ez serkenti a helyi vérellátást.

  • vérnyomás szabályozására

A mustármagban található tápanyagok, a réz, a vas, a magnézium és a szelén közreműködik a vérnyomás szabályozásában.

  • ízületi fájdalmakra

Egy teáskanálnyi mustármagra öntött egy pohárnyi forró vízbe áztassunk egy rongyot, hagyjuk állni öt percig, majd ezzel borogassuk a fájó területet.

  • fejfájásra, lázcsillapításra

Vegyél mustármagos lábfürdőt, mely serkenti a lábfej vérkeringését és a talpon levő idegvégződéseknek köszönhetően az egész testen kifejti a jótékony hatását.

  • lábgombára

A mustármagos lábfürdő segít a lábgombától is megszabadulni.

  • étvágytalanságra

A mustár serkenti a nyál és az emésztőnedvek termelődését, ezzel pedig nő az étvágyunk.

  • légzési problémákra

A mustár fogyasztása segít a beszűkült légutak esetén.

  • asztmára

A mustármagban levő réz, szelén, vas és magnézium segít megelőzni az asztmás rohamokat.

 

A bejegyzést a Bijó Webáruház támogatta, ahol a mustárt, mustármagot és a mustármagolajat is beszerezheted.

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂