Ha igazán finom sajtot akarsz enni, játssz neki hiphopot!

 

Bársonyosabb és nagyobb lyukú az az ementáli sajt, amelyet folyamatosan zenén érlelnek – állapították meg svájci kutatók, akik szerint a hiphop ebből a szempontból hatékonyabb, mint Mozart zenéje.

A Berni Művészeti Egyetem Kutatói kilenc darab tízkilós ementáli sajtkorongot érleltek különállóan faládákban szeptembertől fél éven át, hogy teszteljék, miként hat a zene ízük és állaguk alakulására.

A sajtoknak 24 órán át három különböző dallamot – egy hiphop számot, az A Tribe Called Quest Jazz (We’ve Got) Buggin’ Out-ját, Mozart A varázsfuvola című operáját és a Led Zeppelin klasszikusát, a Stairway to Heaven című számot játszották.

„A legnyilvánvalóbb különbséget az ízerősségben, a szagban és az aromában észleltük” – állapította meg a gasztronómiai zsűri a vakteszteléses kóstolás során.

„A hiphopon érlelt korong került a lista élére, ami a gyümölcsösségét illeti, ennek volt a legerősebb illata és aromája” – tették hozzá.

A sajtérlelő zene:

A kísérletben nem hangszórókkal, hanem mini adókészülékekkel továbbították a zene energiáját a sajtokba. „Az összes energia közvetlenül rezonált a sajtokban” – magyarázta Michael Harenberg, az egyetem kutatója.

A sajtokat a zsűri kétszer tesztelte, és mindkét alkalommal nagyjából ugyanaz az eredmény jött ki. Így aztán a jövőben a hiphopra koncentrálnak.

„Az az elképzelésünk, hogy 5-10 sajtot teszünk ki különféle hiphop dallamnak, majd összehasonlítjuk őket” – közölte Beat Wampfler, a burgdorfi K3 sajtüzem tulajdonosa, a kutatásba bevont sajtok készítője.

Szóval, nyisd ki a hűtőd, izzítsd a zenét és indulhat a sajtérlelő buli!

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Forrás: MTI