Tudtad? A kókusz veszélyesebb, mint a cápák!

 

Mindannyian ismerjük a kókuszt, hiszen ott van a kamrapolcunkon a kókuszreszelék, amit rengetegféle sütihez használunk. 

Aztán ott van még a kókuszzsír, a kókusztej, a kókuszvíz, a kókuszchips… ööö, lehet, hogy nem is ismerjük annyira? …a kókusztejpor, a kókuszliszt, a kókuszvirág cukor, a kókuszvirág szirup. És ezek még csak az ehető dolgok kókuszból.

De ha ezekről mind hallottál már, esetleg kóstoltad is, fogadjunk, hogy tudok olyan dolgokat mondani a kókuszról, amit eddig nem tudtál! Számtalan legenda kering a kókusz körül és van jó néhány érdekesség is, figyelj, mesélek!

 

A kókusz meséje – legendák, hiedelmek

A polinézek úgy tartják, egy szépséges lány, Heine fürdés közben megismerkedett és beleszeretett egy angolnába. Ám a szülők eltiltották őket egymástól és apja meg is ölte az angolnát. A fejét a ház melletti homokba temették, amit a lány könnyeivel öntözött. A növény növekedett, Heina pedig időközben terhes lett. Fia született, aki felcseperedve felmászott a fára és lehozta annak egyetlen termését, egy kókuszdiót. Az azon levő három lyuk az angolna sötét foltjaira kísértetiesen hasonlított.

A keralaiak szerint élt egy halat fogni nem tudó és ezért állandóan csúfolódás tárgyává váló halászfiú. Megelégelte ezt és elment egy varázslóhoz, hogy segítsen neki. Végül úgy sikerült halásznia, hogy minden este levette a fejét és anélkül ugrott a vízbe. A halak ezen annyira meglepődtek, hogy könnyű prédává váltak. Egy falubéli azonban kileste a titkát és horgászata közben ellopta a fejét, amit egy bokornál rejtett el. Szólt az ismerősöknek, hogy nézzék meg, de mire visszatértek, már egy kókuszpálma volt, aminek a termése a halász arcára hasonlított.

Az indonézek legendája úgy szól, hogy egy Ameta nevű fiatal férfi talált egy kókuszdiót. Megálmodta, hogyan kell gondozni és meg is lett az eredménye, hatalmas pálmává nőtt. Ameta felmászott rá, hogy a virágjait leszedje, de kezét megsértette és a vére egy virágra hullott. Néhány nappal azután a virág helyén egy gyönyörű lány, Hainuvele bukkant fel, aki elárasztotta ajándékaival a falubelieket. Ők pedig jó szokás szerint nem tudtak megálljt parancsolni magukat, egyre kapzsibbak lettek, de szerencsére felismerték ezt. De hát nem saját maguk próbáltak megváltozni, hanem úgy vélték, hogy Hainuvele egy boszorkány, akit aztán agyontapostak és darabokra szaggattak. Ameta a lány maradványait a sziget különböző részein temette el, amiből nem sokkal később mindenhol kókuszpálmaerdők sarjadtak.

A hinduk úgy hiszik, a kókusz elűzi a gonoszt, a rosszat. Köszönetképpen kókuszt áldoznak az isteneknek és ezzel „alapozzák meg” szerencséjüket is: nagyobb döntéshozatalkor, építkezéskor, utazáskor kókuszt törnek. Újévkor aki kókuszt lát, annak egész évben szerencséje lesz. Esküvőkön is előszeretettel díszítenek kókusszal és annak virágával, szintén a szerencsés közös élet reményében. Ha pedig a monszun jön, kókuszt hajigálnak a vízbe, mert úgy tartják, ezzel megbékítik, jóllakatják a háborgó tengert.

Indiában a gyermekáldásért „felel” a kókusz, ezért gyerekre váró nőknek szokták ajándékozni. Ha pedig már teherbe esett a nő, akkor jó, ha kókusztejet iszik, mert attól lesz szép és egészséges a gyerek. Amikor megszületett a bébi, ünnepélyesen kókuszpálmát ültetnek neki.

Balin viszont éppen a fentiek miatt nem szabad a nőknek kókuszhoz nyúlnia, nehogy még több gyerek szülessen az amúgy is túlnépesedett szigeten.

 

Érdekességek a kókuszról

A kókusz elnevezés a portugál cocos, azaz grimasz szóból ered az archoz hasonló termése miatt.

Kókuszdió mentette meg John F. Kennedy életét. A haditengerészetnél szolgált a II. világháborúban, amikor hajójukat elsüllyesztették a japánok. Néhányan megmenekültek és mentőcsónakjukkal a Salamon-szigetek környékén értek partot. Ott egy kókuszdióra véste a következő üzenetet „NAURO SZIG… PARANCSNOK…ŐSLAKÓK TUDJÁK A POZÍC…11 TÚLÉLŐ…KIS CSÓNAK KELL…KENNEDY”, és a vízbe dobta. Ez egy közeli szigeten kötött ki, ahol szerencsésen megtalálták és értesítették a haditengerészetet, akik a segítségükre siettek. A termést aztán konzerválták és a Fehér Házban is az íróasztalán tartotta Kennedy.

Egy újságcikk után terjedő városi legenda szerint a kókusz veszélyesebb, mint a cápák, mivel jóval több ember halálát okozta a fejükre pottyanó kókuszdió, mint a cápatámadás.

A II. világháborúban pedig pláne veszélyes volt a kókuszdió, akkor ugyanis amikor a japánok nem kaptak utánpótlást, kókuszdiót vájtak ki, melybe robbanószert és savat tettek, ezeket dobták az amerikai katonákra. A robbanás hangja félelmetes volt, de a visszaemlékezések szerint csak kisebb károkat okoztak.

Na, és még egy mondat a veszélyről: igen nehéz felmászni a kókuszpálmára, de persze sokan próbálkoznak, ennek eredményeképpen évente több százan szenvednek balesetet, ami néha halállal végződik.

 

A bejegyzést a Bijó Szakáruház támogatta, ahol kókuszreszeléket, kókuszzsírt, kókusztejet, kókuszvizet, kókuszlisztet, kókusztejport, kókuszvirág cukrot és mindenféle kókuszból készült terméket is tudsz vásárolni.

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂