Egyszerű tócsni tojás nélkül

tocsni

 

Tócsni, lapcsánka, kremzli, macok, lepcsánk, görhöny, bandurák, lepcsánka, krumpliprósza, lapotya, gánica, cicedli, borzaska, cicege, bere, beré, lapótya, berhe, berét, cicere, krumplis fluta, matutka, tócsi. Talán nincs másik étel, aminek ennyiféle elnevezése van. Ez azt jelenti, hogy az egész országban kedvelt és persze eltérőek lehetnek a készítési módok is. Én most a legegyszerűbb (és legolcsóbb) formában, tojás nélkül sütöttem, talán így lehet legjobban a krumpli ízét, állagát érezni.

 

Egyszerű tócsni tojás nélkül – Hozzávalók:

kb. fél kg krumpli

4 púpozott ek liszt

bors

pirospaprika

olaj a sütéshez

 

Egyszerű tócsni tojás nélkül – Elkészítés:

Nagylyukú reszelőn lereszeljük a krumplit – ehhez kifejezetten jobb az öregebb krumpli -, kicsit állni hagyjuk.

Hozzákeverjük a lisztet, sóval, borssal, pirospaprikával ízesítjük.

Egy evőkanálnyit kiveszünk belőle, a forró olajba pottyantjuk (óvatosan) és lenyomkodjuk a kanál domború felével egyenletesre. Kézzel is lehet pacsmagolni, ha egyenletesebb tócsnikat szeretnénk.

Mindkét oldalát pár perc alatt kisütjük, papírtörlőre szedjük.

Tejföllel, reszelt sajttal tálaljuk.

 

Még több krumplis recept itt!

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához, ne maradj le semmiről! 🙂

 

tocsni

tocsni