Tényleg drága az egészséges táplálkozás?

draga az egeszseges taplalkozas

Egészséges táplálkozás. Mit jelent? „Mindenmentes”? Vegetáriánus? Paleo? Nyers vegán? És még folytathatnám a táplálkozási irányzatokat. A legtöbbnek egészen biztosan van olyan eleme, amire általánosan mondható, hogy hasznos, egészséges, de minden szervezet más, ehhez ráadásul különböző ideológiák is társulnak, tehát minden embernél más ételkombináció lehet az, amitől jobban érzi magát.

Így ebben a cikkben az egészséges étel fogalma alatt általánosságban a valódi tápanyagokkal, vitaminokkal teli alapanyagokat értem, kerülve a kész- és félkész ételeket.

Mostanában mindenhol azt halljuk, hogy ne fogyókúrázzunk, hanem váltsunk életmódot, azaz hosszú távra rendezkedjünk be, ne néhány hetes koplalásra. Ezzel ez a fajta táplálkozás folyamatosan tartható, jó esetben társul hozzá mozgás és némi szemléletváltás is. És mi a leggyakoribb kifogás az életmódváltás (holnapi, jövő hétfői, január elsejei stb-stb) elkezdése ellen? Drága! Biztosan én is mondtam ilyet egy-egy alapanyagra. Sőt, olyan komolyan vettem, hogy el sem kezdtem életmódot váltani. Na jó, az nem ezért van, hanem mert eddig nem volt elég akaraterőm hozzá. Persze vannak dolgok, amiket egészségesebbre cseréltem, de olyanok is, melyekről egyelőre(?) nem mondtam le, hogy például a legegészségtelenebbet említsem: a kóla. Akkor én, mint „kívülálló”, miért fogok az egészséges táplálkozásról dumálni? Főként azért, hogy magamat is meggyőzzem, megerősítsem abban, amit tudok, de mégsem feltétlenül aszerint cselekszem.

Szóval, drága…

Megnézem a biobolt honlapját. Úristen, mennyi minden van itt! Mire ezt mind beszerzem, rámegy többhavi fizetésem! Ha mindet, akkor valóban… Sőt, az elején azt mondom, hogy tényleg lesz egy nagyobb kiadás. Egyrészt, mert meg kell venni többféle alapdolgot az eddig használtak helyett, másrészt, mert ez a kísérletezés időszaka. Sokféle dolog megtetszik, kipróbáljuk, esetleg rájövünk, hogy nem ízlik vagy a szervezetünknek nem tetszik. Viszont a kezdeti néhány hónap után megtaláljuk a kedvenceket, meglesz az alapkészletünk, így már nem fognak jelentős pluszköltséget jelenteni ezek a termékek.

Nézzük például a teljes kiőrlésű lisztet vagy az abból készült pékárut, melyek drágábbak, mint a fehérlisztből készült társaik. Viszont mivel magasabb a rosttartalmuk, ezekből kisebb adaggal is jóllakunk. Ráadásul mivel kiegyensúlyozott szinten tartják a vércukorszintet, nem leszünk olyan hamar újra éhesek.

Ahogy én látom, hatalmas különbségek vannak a bio/egészséges termékek árai között. Más gyártó, más kiszerelés, más bolt különböző árakat hozhat. Kis utánajárással felmérhetjük a minket érdeklő termékek árfekvését.

Mennyibe kerülnek azok az egészségestől igencsak messze álló ételek, amiket most fogyasztasz? Üdítők, készételek, nassolnivalók, kekszek, csokik, chipsek, gyorséttermi kiruccanások, pizzarendelés, „gyümölcs”joghurtok, kis hústartalmú felvágottak… Igen, ezek mind ide tartoznak. Szóval, ezeken mennyit spórolnák, ha elhagynád vagy másra cserélnéd? A nassolást amúgy is szinte ki kellene iktatnunk, így azokon a termékeken abszolút spórolhatnánk, másokat pedig helyettesíthetünk a szervezetünkre kedvezőbb hatású ételekkel. (Hogy a cigi elhagyásáról már ne is beszéljünk…)

Az üdítők többszáz forintba kerülnek, a gyümölcsleveket egészségesebbnek gondoljuk, lényegében azok is, de az egészségestől a legtöbb igen messze áll. A csapból folyó tiszta víz meg ingyen van. Ezt például én üveges ásványvízzel helyettesítem, mert megfigyeltem, ha nincs otthon ásványvíz, egyszerűen kevesebbet iszom, tehát én inkább kifizetem azt a literenkénti kb 40 forintot, mert tudom, hogy így sokkal több folyadékot fogyasztok – de ez csak az én hülyeségem…

Bár a kókuszolaj drágább, mint az étolaj, de olajban sütés helyett süthetünk minimális zsiradékkal tepsiben.

Megnézted már, mennyiért veszel 10 deka mindenfélével (hússal kevésbé) telrakott felvágottat és mennyiért színhúst. Oké, ezt neked meg kell sütnöd otthon…

Persze sokféle alapanyagot, praktikát felsorolhatok, de lehet mérni pénzben az egészséget?

Olyan szinten lehet, hogy a gyógyszerek, orvosok sem olcsók. Ezekkel a költségekkel persze valószínűleg nem a jövő héten találkozunk, hanem esetleg évek múlva. De igazából nem a pénz számít, erre csak akkor jövünk rá, ha tényleg elér bennünket valamilyen hosszadalmas, fájdalmas betegség, akkor már mindent megadnánk azért, hogy visszakapjuk a korábbi életünket.

És ha mindezt megpróbálnánk megelőzni…?

 

A bejegyzést a Bijó Webáruház támogatta, ahol bármilyen életmódot, diétát, étkezési módszert követsz is, megtalálod a megfelelő alapanyagokat hozzá.

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához, ne maradj le semmiről! 🙂