Szerintem – Toleráljunk? De ne vigyük túlzásba!

 

A tolerancia napjaink egyik kulcsszava. De néha mintha túlzásba vinnénk. 

A blogom miatt jó pár főzős facebook csoportban tag vagyok. Az egyik főzős csoportban – mindent főzős, tehát nem ilyen-olyan mentes, nem vega stb. – valaki feltett egy étel alapanyagot. Egy nyulat. Előkészítve, nyersen, egyben, mint ahogy a csirke is nap mint nap elénk kerül. Majd az admin megkérte a tagot, hogy törölje, mert ez sértheti az érzékenyebb lelkűeket. 

Mi van??? 

Ha már nyúlpaprikás, darabolva, akkor oké, előtte nem oké?

Persze ez egy kettős dolog, valamilyen szinten értem is, mert szerintem is aranyos a nyuszi, bár én a tyúkokkal is „szerelembe tudok esni”. És az meg pláne elég skizofrén dolog, hogy meg is eszem, de közben erőteljesen elhessegetem magamtól azt a gondolatot, hogy előtte ott mászkált az udvarban (nálunk/a szüleimnél max. 2-3 tyúk van egyszerre, akik gyakorlatilag házikedvencek is, több évig is ott éldegélnek, szerintem náluk boldogabb tyúkok nincsenek). Ha nem a mi tyúkunk, akkor nem igazán jut eszembe „rossz” gondolat. 

De ez csak az én hülyeségem, egy főzős csoportban a nyúl csak egy nyersanyag, bármennyire is durván hangzik. 

És ha jönne egy kínai, aki azt mondaná, hogy ő márpedig ezt eszi alapból és „nem cirkét, hánem kutát” rak fel, azt meg mindenki a legnagyobb felháborodással kezelné. Pedig náluk ezeréves hagyomány. Még kutyaevő fesztiváljuk is van. 

Ha lenne mondjuk ovis csoport a facebookon, ott még lehet, hogy jobban elfogadnám, hogy ne legyen egy (élelmiszerré válás céljából) nyúzott nyuszi. Bár szerintem ők is megtanulják előbb-utóbb, főként a vidéken élők, hogy ez így működik, a szőrös-tollas állatból lesz egy ilyen csupasz, ami aztán megy a fazékba. (A vegák nyilván nem így tanítják.) 

Szóval egy (általános!) főzős csoportban az ilyen nem tolerancia tárgya, ennyire nem kéne finomkodni. Közben pedig mégis, ha a kínai példát vesszük… Te mit gondolsz?

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 1 thought on “Szerintem – Toleráljunk? De ne vigyük túlzásba!”