Szavazz – melyik legyen 2016-ban az ország tortája?

Magyarország tortája 2016

 

Te is meg szoktad kóstolni minden évben az ország tortáját? 

Minden évben rengetegen próbálják ki az új, különleges ízeket, melyről aztán egészen eltérő vélemények születnek. A nyertes tortáról szakmai zsűri dönt, de most úgy gondoltam, „népszavazást” indítok, lássuk, szerintünk ki lenne az igazi!

 

Mi is az ország tortája?

Tulajdonképpen Magyarország szülinapi tortája, melyet minden évben augusztus 20-án, az ország megszületésének napján lehet először megkóstolni Budapesten, az ünnepségen, illetve országszerte is több száz cukrászdában, akik vállalják, hogy a pontosan követik a megadott receptet.

2007 óta a Miniszterelnöki Hivatal és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete közösen írja ki a pályázatot, melyre az érkező műveket neves szakmai zsűri 3 forduló alatt bírálja el. 

A tortáknak magyaros ízvilágúnak vagy Magyarországhoz valamilyen módon kapcsolódónak kell lenniük, nem tartalmazhatnak aromákat, margarint, növényi tejszínt, valamint modell burkolóanyagot.

 

Íme a 3 döntős torta:

 

Zuzorka

Szó Gellért – G&D Kézműves Cukrászda, Salgótarján

Zuzorka ország tortája

A Zuzorka fantázianevet viselő torta mandulalisztből készült, amelyre a cukrász habzsák segítségével narancslikőrös mandulakrémet nyomott. Eperlekvár, mascarponemousse, balzsamecetes eper-rebarbara zselé sorokból áll a különleges ország tortája kompozíció.

Őrség zöld aranya

Szó Gellért – G&D Kézműves Cukrászda, Salgótarján

Őrség zöld aranya ország tortája

Pirított, darált tökmagból, cukorral és őrségi hidegen sajtolt tökmagolajjal pralinét készített, melyet fehér csokis, hántolt ostya és tökmagolaj felhasználásával ropogós réteget borított. Újabb fehér csokis és málnazselés rétegek teszik teljessé az elképesztő édességkreációt.

Aranyos körtetorta

Tóth Norbert – Tóth Cukrászda, Dunaföldvár

aranyos körtetorta ország tortája 2016

Édes morzsára marcipános tésztát álmodott készítője, amelyet fehér csokis, párolt körtedarabkákkal gazdagított krémmel ízesített. Bodzás mascarponemousse és körtezselé teszi teljessé a különlegesen finom tortát. A szeleteket aszalt körtés halmocskák díszítik.

Szavazz, hogy te melyik tortát választanád az idei ország tortájának! – LEZÁRVA

Kattints a kedvencre, majd nyomd meg a SUBMIT gombot.

Az eredményt természetesen közzéteszem itt a blogon. A zsűri eredményhirdetéséről sajnos csak annyi információt találtam, hogy a sajtótájékoztató el van halasztva valameddig, így most szavazni nálam augusztus 10-én déli 12:00 óráig lehet vagy ha a hivatalos eredményhirdetést későbbre teszik, akkor addig az időpontig.

Figyelem, az ország tortájáról továbbra is szakmai zsűri dönt, ez csak egy véleményszavazás, hogy kiderüljön, mennyire egyezik a szakmai és a közízlés!

 

Az ország cukormentes tortája idén mindenképpen gyümölcsös lesz: meggyes-málnás, feketeribizlis vagy pedig erdei gyümölcsös.

Magyarország cukormmentes tortája 2016

 

És íme az eredményhirdetés.

A szakmai zsűri az Őrség zöld aranyát tette meg az ide ország tortájának, ti pedig 546 szavazat alapján az Aranyos körtetortát kóstoltátok volna meg legszívesebben. Azért reméljük, a nem nyertes torták is kóstolhatóak lesznek az induló cukrászdákban legalább. Köszönöm mindenkinek a szavazatokat!

Ország tortája közönségszavazás

 

Ha az eddigi országtortákra és receptjeikre vagy kíváncsi, kattints ide!

 

 

Tetszett a bejegyzés? Csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Forrás: 

http://www.nlcafe.hu/gasztro/20160801/orszag-tortaja-2016-gyoztes-3-dontos/

https://hu.wikipedia.org/wiki/Az_orsz%C3%A1g_tort%C3%A1ja

http://www.cukraszat.net/