Expressz töki pompos
Villámgyorsan készítsünk töki pompost. Vagy langallót. Vagy kenyérlángost. Vagy vakarékot. Mennyi neve van!
Én kb 10 éve hallottam először, hogy „tökipompos”, így egyben meghallva azt hittem, valami külföldi szó 🙂 És félig tényleg igen, mert szlovák eredetű étel, de töki, mert Tökről terjedt el vagy lett ismert, a pompos pedig szakított tésztát jelent.
És igen, az igazi pompos krumplis kelt tésztából készül, ami amúgy nem igazán expressz. De miért ne szegjünk „szabályokat”? A „magyar pizzán” a feltét lényeges, az pedig ezen is ott van. Viszont kelesztett tészta helyett bolti levelest tésztát használunk, amire csak fel kell dobálni a jó kis magyaros ízvilágú cuccokat, betolni a sütőbe és jó negyen óra múlva ehetjük is.
Expressz töki pompos – Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta (a legjobb a sütőpapírra nyújtott változat) (27,5 dkg)
kb 1,5 dl tejföl
1 gerezd fokhagyma
15 dkg húsos császárszalonna
1 fej hagyma (nagyobb)
15 dkg sajt (pl. trappista)
Expressz töki pompos – Elkészítés:
A leveles tésztát tenyérnyi darabokra szeleteljük. Ha nem készre nyújtott a tészta, akkor 2-3 mm vastagra kell nyújtani.
A fokhagymát összezúzzuk és összekeverjük a tejföllel. Ez mehet is a tésztára.
Csíkokra vágjuk a hagymát, a szalonnát kockákra, ezeket rászórjuk a tejfölre.
A sajtot lereszeljük, ez kerül az egész tetejére.
180 °C-a előmelegített sütőben kb 15 perc alatt kisütjük.
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához, ne maradj le semmiről! 🙂
Forrás: http://www.gasztrotipp.hu/2010/09/expressz-toki-pompos/
You must be logged in to post a comment.