A mi szalagos fánk(unk)
Anyu főz (süt) rovatunk folytatódik 🙂 Én csak fotóztam és kóstoltam…
A farsangi időszakban mindig készül szalagos fánk, néha máskor is.
Ismeritek a fánk történetét?
„Az eset úgy kezdődött, hogy egy bizonyos Krapfen nevű pék elhalálozván, műhelyét özvegye vezette tovább. Nem volt könnyű az élete özvegy Krapfennének, mindazonáltal továbbra is az ő pékségéből került ki a legfehérebb, legfinomabb kenyér, a város legtávolabbi részéből is elzarándokoltak érte az emberek. Ám egy napon valami okból a kenyér nem készült el idejében. A vásárlók közül ki üres kézzel, bosszúsan ment el, ki türelmetlenül várt, s cifrákat mondott….., mígnem a pékné végképp kijött a sodrából, és egy darab kenyértésztát, amit éppen a kezében tartott, valakinek a fejéhez akarta vágni.
Szerencsére rosszul célzott és a tészta nem az illető képén csattant, hanem a kályhán lévő lábasba pottyant, amelyben zsír forrdogált. A váratlan következmény az lett, hogy a célját tévesztett tészta néhány perc alatt szép aranysárgára sült, s a véletlen jóvoltából megszületett az első fánk, amit a bécsiek azóta is Krapfennak neveznek.”
(Részlet Halász Zoltán Mesélő szakácskönyvéből)
És akkor jöjjön a recept:
Szalagos fánk – Hozzávalók:
60 dkg liszt
3 kanálnyi porcukor
8 dkg margarin
3-4 dl tej
1/2 csomag élesztő (3 dkg)
csipet só
1/2 dl rum
Szalagos fánk – Elkészítés:
Nálam gyorskelesztőben készül a tészta. Ennek megfelelően írom le a menetet.
A margarint beleteszem a gyorskelesztőbe, öntök rá 1 dl jól felmelegített tejet.
Lisztezett deszkára borítom a lágy tésztát, amihez nem is kell nyújtófa, kézzel ellapítható. Fánkszaggatóval kiszúrom a kerek formákat. A maradék tésztákat összegyúrva újra lapítom – szaggatom.
You must be logged in to post a comment.