Sajtos kocka – a tuti vendégváró rágcsa

sajtos kocka konyhalál 2

 

Lehet, hogy ez ilyen gasztroblogger-betegség, de az is lehet, hogy csak simán az enyém 🙂 hogy hiába találom meg valamiből a „legjobbat”, a „tökéleteset”, azt már nem szívesen készítem el újra, mert a blogra valami új kell! Mégsem állhat abból a blog, hogy minden héten sütök egy lehetetlen pitét. Bár poénból lehet, hogy működne ez is, a „rajongók” izgatottan várnák hetente, hogy most vajon odasült-e az alja vagy mekkora lett a rétegek vastagsága … Sőt, anyu nyáron olyan sűrűn sütötte, lehet, hogy össze is jött volna egy blognyi anyag 😀

Sós sütikből eleve kevesebb a lehetőség, pl. a sajtos-magos süti és az egyszerű sajtos pogácsa mint a legjobbak egyikei már többször „el lettek lőve”, tehát továbbra is rajta vagyok az újfajta sósságok kipróbálásán. 

Ez a recept Iza barátnőmtől származik, szilveszterkor nagy erőkkel pusztítottam és rögtön meg is szereztem a leírását.

 

És mivel ez ennyire jó partyfalatka, ezt vinném Juci 1. blogszülinapi virtuális zsúrjára, ahol megkóstolnánk egymás finomságait és Juci szerint csöröghetnénk is egyet 🙂 Ha már „csörgés”, akkor én így … 🙂

 

Hozzávalók – Sajtos kocka:

50 dkg liszt

25 dkg margarin

3 kávéskanál só

1 kis pohár (kb 1,5 dl) tejföl

1 tojás

1 ek pirospaprika

ízlés szerint chili, bors esetleg fokhagyma

20-25 dkg trappista/füstölt trappista/cheddar

 

Elkészítés – Sajtos kocka:

A lisztet összemorzsoljuk a hideg, kockákra vágott margarinnal.

Összegyúrjuk a tojás sárgájával, a tejföllel és a fűszerekkel.

Folpackba csomagoljuk (letakarjuk) és egy fél napig a hűtőben pihentetjük.

Lisztezett nyújtódeszkán kinyújtjuk 3-4 mm-esre, megkenjünk a tojásfehérjével, megszórjuk reszelt sajttal. Tenyérrel kicsit meg lehet lapogatni, hogy jobban megtapadjon rajta a sajt.

Derelyevágóval vagy késsel négyzetekre vágjuk.

180 °C-ra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.

 

Konyhalál Facebook-oldalhoz ide kattints! 🙂

 

sajtos kocka konyhalál 3

sajtos kocka konyhalál 1