Csokilekvár
A kókuszos kekszes szeletnél írtam, hogy kaptam ajándékba csokilekvárt, aminek a receptjét gyorsan el is kértem és én is elkészítettem.
A csokin és a kakaóporon kívül nincs benne más, ami ízesítene, de mégis mintha kicsit konyakmeggyes íz is érezhető lenne benne.
Gasztroajándékként kiváló ötlet édesszájú barátoknak, kollegáknak, családtagoknak 🙂 Csak el ne fogyjon karácsonyig… 🙂
Csokilekvár – hozzávalók (2 db 375 ml-es üveghez):
2 púpozott ek kakaópor
kis csipet só
400 ml víz
20 dkg étcsoki (2 tábla) (nem kell extra kakaótartalmú)
20 dkg cukor
1 cs dzsemfix szuper vagy extra
(5 dkg teavaj)
Csokilekvár – elkészítés:
A kakaóport, cukrot, sót és a dzsemfixet csomómentesre keverjük a vízzel és lassú tűzön felforraljuk. A tűzről levéve beletördeljük a csokit, kevergetjük, amíg elolvad, majd visszarakjuk főzni kb. 3 percre. Végül a vajat is belekeverjük (kihagyható).
Tiszta üvegbe töltjük, lezárjuk és 5 percre fejjel lefelé fordítjuk.
A vaj miatt jobb, ha hűtőben tároljuk. A vaj ki is hagyható belőle, akkor kevésbé lesz krémes állagú.
Kb. másnapra válik folyósból zselésebb állagúvá.
Konyhalál Facebook oldal: itt 🙂
9 thoughts on “Csokilekvár”
You must be logged in to post a comment.
Szia!Az általam rendezett játékon a Random.org segítségével neked Éva blogja jutott.őt itt találod: http://takarekoskonyha.blogspot.com/Játék határideje Febr.20.Sok sikert.
Nagyon tetszik a recept, rögtön el is mentettem! 🙂
Ezt muszáj lesz elkészíteni anyukámnak, aki talán még Gombóc Artúrnál is jobban szereti a csokoládét! 🙂
Nálam is anyukámé lett az első üveg 🙂 (a madáré meg az első kanál… :))
Én már ettem ilyet egyszer, de nem is gondoltam, hogy ilyen egyszerű történet 🙂 Van egy nagyon édesszájú apukám – tuti, kap ilyet karácsonyra 🙂
Egy csomó mindenről kiderült már számomra, hogy tök egyszerű megcsinálni, pedig olyan bonyolultnak gondoljuk. Hát ez is ilyen 🙂
Megcsináltam a receptet, de nekem már az alaphozzávalók melegítésénél furcsa szaga lett. Lehet, hogy a dzsemfix volt, de ez normális? Kiöntöttem üvegbe és szerintem holnap felnyitom és ha sikerült, és a végeredmény nem ‘keserű szagú’ akkor kezdek tömeggyártásba és ajándékozásba… Hogy lehetne eltüntetni a furcsa, kesernyés szagot?
Szia Csenge!
Hűha, a szag nem tudom, miből eredhet, nekem csak a tömény csokiillat érződött (a dzsemfixnek nem volt semmilyen szaga). Nem lehet, hogy esetleg leégett valahogy? Ebben az esetben tudom elképzelni a kesernyés szagot.
Azt javaslom, kóstold meg, lehet, hogy már nem tudsz „szabadulni” a készítés közben érzett nem jó illattól és így nem fog ízleni sem. De remélem, hogy esetleg egy következő próba alkalmával rendben lesz minden (vagy talán a mostani kóstolásra is).
Köszi a választ. Ezek szerint valami nem volt jó, mert megszilárdulva is kesernyés volt 🙁 . Úgyhogy nekiláttam elölről, most másfajta kakaóval, étcsokival, dzsemfixszel és sikerült is. És jó illata volt és finom is lett. 1 üveg felbontva, 1 pedig fejjel lefele fordítva várja elpusztulását! Köszi a receptet 😀