Csokilekvár

csokilekvar

 

kókuszos kekszes szeletnél írtam, hogy kaptam ajándékba csokilekvárt, aminek a receptjét gyorsan el is kértem és én is elkészítettem.

A csokin és a kakaóporon kívül nincs benne más, ami ízesítene, de mégis mintha kicsit konyakmeggyes íz is érezhető lenne benne.

Gasztroajándékként kiváló ötlet édesszájú barátoknak, kollegáknak, családtagoknak 🙂 Csak el ne fogyjon karácsonyig… 🙂

 

Csokilekvár – hozzávalók (2 db 375 ml-es üveghez):

2 púpozott ek kakaópor

kis csipet só

400 ml víz

2 tábla étcsoki (nem kell extra kakaótartalmú)

20 dkg cukor

1 cs dzsemfix szuper vagy extra

(5 dkg teavaj)

 

Csokilekvár – elkészítés:

A kakaóport, cukrot, sót és a dzsemfixet csomómentesre keverjük a vízzel és lassú tűzön felforraljuk. A tűzről levéve beletördeljük a csokit, kevergetjük, amíg elolvad, majd visszarakjuk főzni kb. 3 percre. Végül a vajat is belekeverjük (kihagyható).

Tiszta üvegbe töltjük, lezárjuk és 5 percre fejjel lefelé fordítjuk.

A vaj miatt jobb, ha hűtőben tároljuk. A vaj ki is hagyható belőle, akkor kevésbé lesz krémes állagú.

Kb. másnapra válik folyósból zselésebb állagúvá.

 

 

Konyhalál Facebook oldal: itt 🙂

 



9 thoughts on “Csokilekvár”

  • Én már ettem ilyet egyszer, de nem is gondoltam, hogy ilyen egyszerű történet 🙂 Van egy nagyon édesszájú apukám – tuti, kap ilyet karácsonyra 🙂

    • Egy csomó mindenről kiderült már számomra, hogy tök egyszerű megcsinálni, pedig olyan bonyolultnak gondoljuk. Hát ez is ilyen 🙂

  • Megcsináltam a receptet, de nekem már az alaphozzávalók melegítésénél furcsa szaga lett. Lehet, hogy a dzsemfix volt, de ez normális? Kiöntöttem üvegbe és szerintem holnap felnyitom és ha sikerült, és a végeredmény nem ‘keserű szagú’ akkor kezdek tömeggyártásba és ajándékozásba… Hogy lehetne eltüntetni a furcsa, kesernyés szagot?

    • Szia Csenge!
      Hűha, a szag nem tudom, miből eredhet, nekem csak a tömény csokiillat érződött (a dzsemfixnek nem volt semmilyen szaga). Nem lehet, hogy esetleg leégett valahogy? Ebben az esetben tudom elképzelni a kesernyés szagot.
      Azt javaslom, kóstold meg, lehet, hogy már nem tudsz “szabadulni” a készítés közben érzett nem jó illattól és így nem fog ízleni sem. De remélem, hogy esetleg egy következő próba alkalmával rendben lesz minden (vagy talán a mostani kóstolásra is).

      • Köszi a választ. Ezek szerint valami nem volt jó, mert megszilárdulva is kesernyés volt 🙁 . Úgyhogy nekiláttam elölről, most másfajta kakaóval, étcsokival, dzsemfixszel és sikerült is. És jó illata volt és finom is lett. 1 üveg felbontva, 1 pedig fejjel lefele fordítva várja elpusztulását! Köszi a receptet 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük