Finn vajas pulla
IldiKokki hirdetett a blogján születésnapi játékot, melynek során valamelyik receptjét kellett elkészíteni. Ildi Finnországban él, úgyhogy több édesség leírása is megtalálható nála arról a környékről. Nekem is egy ilyen finomságon (mondhatni FINNomságon haha …) akadt meg a szemem, a finn vajas pullán. Ez egy kelt tésztás sütemény sok-sok kardamonnal. Na, itt biztos szentségtörést követtem el, mert a kardamont egyszerűen behelyettesítettem fahéjjal. Kardamont még soha nem kóstoltam, szóval nem tudom, mit hagytam ki, de fahéjjal is nagyon finom. Ez lett az eddigi legjobb kelt tésztám! 🙂
Hozzávalók – Finn vajas pulla:
tésztához:
50 dkg liszt
10 dkg cukor
1 vaníliarúd kikapart belseje
10 dkg vaj
2 dl tej
3 dkg élesztő (friss)
1 tojás
1 púpozott evőkanál kardamon
1 csipet só
töltelék:
5 dkg vaj
kenéshez:
1 tojás
szóráshoz:
5 dkg kristálycukor
Elkészítés – Finn vajas pulla:
Az élesztőt cukros langyos tejben felfuttatjuk.
A vajat felolvasztjuk és kihűtjük.
A liszthez adjuk a cukrot, sót, kardamont (én fahéjat), majd a tojást, a vajat és végül az élesztőt.
Összegyúrjuk, ezzel egy szép, hólyagos tésztát kapunk.
30 percig letakarva kelesztjük, amialatt nagyra fog nőni a tészta.
A tésztából kb. félzsömlényi gombócokat formázunk, amiket sütőpapírral bélelt tepsibe teszünk.
A közepükbe ujjal mélyedést nyomunk.
A vajat felvágjuk annyi részre, mint amennyi gombócunk van és a közepükbe tömködjük.
Megkenjük tojással őket és megszórjuk cukorral (ez a cukorszórásos mozzanat nálam sajnos elfelejtődött (kb. éjfélkor jutottam idáig, lehet, hogy kellett volna egy amPULLA kávé már … :))
Hideg sütőbe rakjuk és 180 °C-on 15 percig sütjük. Ezután egy kicsit hagyjuk a tepsiben állni a pullákat, mert a vaj még folyós lehet. De már csak pár PULLAnat és kóstolhatjuk! 🙂
Konyhalál Facebook-oldal: itt! 🙂
You must be logged in to post a comment.