“Svéd diótorta”

sved diotorta

“Kis” csalás … svéd mandulatorta dióból 🙂 A mandulás változatot még nem kóstoltam, szóval nem volt összehasonlítási alapom, mindenesetre ez a verzió is finom, olcsóbb, mint a mandulás és nagggggyon diós. Szinte olyan, mintha kétfajta krémből állna a torta, a diós tészta is teljesen megpuhul.

A tortát Apukám kapta a szülinapjára, ez meg a másik “csalás”, közel sem tűnik annyinak, mint a torta felirata 🙂

A zserbógolyó  mellett ez is passzol a SAD! 19. fordulójára, melynek témája: dió vs. mák. Nálam még mindig a dió a nyerő! 🙂

 

Svéd diótorta – Hozzávalók:

tésztához:

12 dkg nádcukor

30 dkg őrölt dió

4 tojásfehérje

krémhez:

4 tojássárgája

3 dkg keményítő

2 dl tej

20 dkg vaj

10 dkg porcukor

1 cs vaníliáscukor

 

Svéd diótorta – Elkészítés:

A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd egybeforgatjuk a dió és cukor keverékével. Nekem itt a hab teljesen összeesett.

A masszát két egyenlő részre osztjuk és tortaformában (kb 20 cm-es átmérőjű legyen) sütőpapíron 170 C-on 15-20 perc alatt kisütjük.

Közben a tojássárgákat a tejjel, keményítővel, porcukorral és vaníliával kikeverjük.

Folyamatosan kevergetve felfőzzük a krémet, majd a tűzről levéve belekeverjük a margarint.

Ha kihűltek a tortalapok és a krém, összeállítjuk a tortát.

A tetejét meg lehet szórni darált dióval.

 

Konyhalál Facebook oldalhoz katt ide 🙂

 

sved diotorta

 

sved diotorta

sved diotorta

 

 

Forrás: http://www.nosalty.hu/recept/sved-mandulatorta-dioval



2 thoughts on ““Svéd diótorta””

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük