„Svéd diótorta”
„Kis” csalás … svéd mandulatorta dióból 🙂 A mandulás változatot még nem kóstoltam, szóval nem volt összehasonlítási alapom, mindenesetre ez a verzió is finom, olcsóbb, mint a mandulás és nagggggyon diós. Szinte olyan, mintha kétfajta krémből állna a torta, a diós tészta is teljesen megpuhul.
A tortát Apukám kapta a szülinapjára, ez meg a másik „csalás”, közel sem tűnik annyinak, mint a torta felirata 🙂
A zserbógolyó mellett ez is passzol a SAD! 19. fordulójára, melynek témája: dió vs. mák. Nálam még mindig a dió a nyerő! 🙂
Svéd diótorta – Hozzávalók:
tésztához:
12 dkg nádcukor
30 dkg őrölt dió
4 tojásfehérje
krémhez:
4 tojássárgája
3 dkg keményítő
2 dl tej
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 cs vaníliáscukor
Svéd diótorta – Elkészítés:
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd egybeforgatjuk a dió és cukor keverékével. Nekem itt a hab teljesen összeesett.
A masszát két egyenlő részre osztjuk és tortaformában (kb 20 cm-es átmérőjű legyen) sütőpapíron 170 C-on 15-20 perc alatt kisütjük.
Közben a tojássárgákat a tejjel, keményítővel, porcukorral és vaníliával kikeverjük.
Folyamatosan kevergetve felfőzzük a krémet, majd a tűzről levéve belekeverjük a margarint.
Ha kihűltek a tortalapok és a krém, összeállítjuk a tortát.
A tetejét meg lehet szórni darált dióval.
Konyhalál Facebook oldalhoz katt ide 🙂
Forrás: http://www.nosalty.hu/recept/sved-mandulatorta-dioval
2 thoughts on “„Svéd diótorta””
You must be logged in to post a comment.
Kedves Linyah! Megkóstoltam blogod diós tortácskáját!
Naggyon bejövős volt… Köszi Olajbogyó
Örülök, hogy ízlett! 🙂