Sajtfánk a hajón (gougère)
„munkaruhában” 🙂 |
HajniZoliék Sarokkonyhájában találtam ezt a tuti receptet, nagyon puha, nagyon sajtos, nem kell olajban sütni, szóval tökéletes 🙂 Ha már ilyen jól sikerült, el is vittük hajókázni, mert többszöri próbálkozás után végre sikerült mennünk a BKV-hajóval. Városnéző programként az Árpád-hídtól a Kopaszi-gátig folydogáltunk, próbáljátok ki Ti is, kicsit más szemszögből lehet látni a várost.
Hozzávalók – Sajtfánk:
20 dkg feta sajt
15 dkg liszt
2,5 dl tej
8 dkg vaj
4 tojás + 1 sárgája
fűszerek (nálam: só, fokhagymás só, grillfűszer)
Elkészítés – Sajtfánk:
A tejet a vajjal felforraljuk.
Beletesszük a lisztet és addig kavarjuk, amíg el nem válik az edény falától. Nekem ez rögtön megtörtént, azt hittem, ez egy komolyabb „beavatkozás” lesz 🙂
Levesszük a tűzről és kis hűlés után belekeverjük a tojásokat, a fűszereket és az összemorzsolt sajtot.
Sütőpapíros tepsibe 2 teáskanál segítségével kis halmokat formázunk.
A tetejüket a maradék tojásfehérjével megkenjük.
200 °C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt kisütjük.
Nagyon puha, könnyű tésztájú kis fánkocskák lesznek.
11 thoughts on “Sajtfánk a hajón (gougère)”
You must be logged in to post a comment.
mennyi a liszt? 🙂
Upsz, az kimaradt, 15 dkg liszt kell bele. Köszönöm, hogy szóltál!
Nagyon örülök, hogy ízlett! Milyen világ járt ez a fánk, még hajókázni is volt:-)
Hat, ez tenyleg a legjobbak között van sós kategoriaban! 🙂
még egy kérdés: vajon van egy édes verzió is?
Édes-sós változatot el tudok képzelni, pl. mindegyikbe egy kis darab almát csomagolni … 🙂 Meg diót mellé hmmm … 🙂
Ez egy égetett tészta tulajdonképpen, ugye?
Annyira nem vagyok otthon égetett tészta-témában, ennek más állaga lesz, mint a profiterolnak vagy képviselőfánknak, gondolom, a sok feta sajtnak köszönhetően. Az egész tömörebb és kicsit nehezebb tészta lesz. De ha ezt is lehet égetett tésztának nevezni, azért mert szintén melegítjük-főzzük a lisztet, akkor az 🙂
szia Linda!
ezt tervezem karácsonyi vendégváró sós finomságnak.
két kérdésem lenne, az egyik, hogy mennyivel előre lehet elkészíteni? vagy csakis frissen jó?
a másik, hogy ebből a mennyiségből kb. hány tepsi lett?
köszi
Julis
Frissen sütve az igazi, másnap is jó, de akkorra egy kicsit még puhább lesz, olyan „szottyosabb”, bár ez nem a legjobb szó rá.
Ha jól emlékszem, egy kicsivel lesz nagyobb adag, mint a fotón látható a tányéron.
köszi! 🙂